Tepić: Zanima me kad će biti provereno da li je Brnabić bila u sukobu interesa pomažući svom bratu 1foto SSP

Svaki odgovoran političar, ulazeći u najvažniju instituciju u Srbiji, Skupštinu Srbije, treba da se ponaša odgovorno zbog građana koji su glasali da ih predstavlja. Možda ovo nekom zvuči kao fraza, ali želim da verujem da ćemo nakon svega svi raditi posao za koji smo izabrani. I da ćemo kao oštra opozicija vlasti pokazati i politiku, u pravom smislu te reči, i borbu za normalnu Srbiju, pre svega ličnim primerom, kaže u razgovoru za Danas Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i buduća šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni.

Sa kakvim očekivanjima ulazite u parlament, da li će to biti mesto dijaloga, ili ponovo mesto gde će razapinjati opozicju ?

To najviše zavisi od poslaničke većine. Kao što su tokom prethodnih mandata od Narodne skupštine pravili ekranizovani tabloid kada je trebalo huškati protiv političkih protivnika, kao što su od nje pravili svoju partijsku sudnicu kada je nekome trebalo “presuditi” zbog kritike režima ili bliske režimu “oslobađati” krivice za kriminal, korupciju, urušavanje svih institucija – tako će u najvećoj meri sada biti na njima da pokažu da li su shvatili da se to ljudima smučilo, koji su vladajući stranku ipak kaznili sa pola miliona glasova manje na izborima.

Ukoliko je suditi po spekulacijama nova predsednica parlamenta biće Ana Brnabić. Može li ona da unormali atmosferu u parlamentu, da smiri tenzije, kada je i sama naružnije govorila o opoziciji, ali i vama?

Ana Brnabić je, na žalost, pokazala da nikada nije zaslužila nijednu visoku funkciju, a imala je jednu od najviših, jer nije poštovala građane ove zemlje. Delila ih je, nije poštovala političke protivnika, izgovarajućie o nama najgnusnije uvrede. Ipak, najviše me zanima kada će biti provereno da li je bila u sukobu interesa pomažući svom bratu da iz državnih preduzeća i organa dobija enormni novac za poslove svoje firme od kada je ona postala premijerka. I nadam se da će zakoni koje ćemo predlagati, kao što je Zakon o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije javnih funkcionera, pomoći da saznamo šta je sve Ana Brnabić radila. Ne mislim da će Brnabić biti predložena na poziciju gde treba non-stop da govori, kao što je pozicija predsednik parlamenta, jer joj javni nastup nije jača strana.

Najavili ste da ćete u parlamentu predložoti neke antikorupcijske zakone, koje i verujete li da će SNS podržati bar njihovo stavljanje na dnevni red?

Svakako već pomenuti zakon o antikorupcijskom tužiocu za korupciju visokih funkcionera, koji bi podrazumevao uvođenje posebne tužilačke policije odgovorne tom tužiocu, a ne ministru policije i raznim vulinima. Takođe i zakon o poreklu imovine kojim bi se oduzela nelegalno stečena imovina, a ne kao sada samo platio ekstraporez na nju i nikom ništa, sve ostaje netaknuto. Tu su i novi zakoni o radu, o vraćanju oduzetih penzija, zakon o Alimentacinom fondu, zakon roditelj-negovatelj, želimo i da srednješkolsko obrazovanje bude obavezno, ali i da se poboljša status prosvetnih radnika koji su druga porodica za našu decu ne samo kroz obrazovanje, nego i vaspitanje i koji zbog toga zaslužuju mnogo više. Tražićemo i izmene izbornih zakona tako da građani što direktnije biraju svoje predstavnike. Jedan od takođe ključnih zakona biće nam i izmena zakona o izvršenju kojim bismo sprečili da ljudi ostanu bez jedinog krova nad glavom zato što su prevareni u pravosudnom haosu koji imamo ili zato što nisu mogli da plate neke račune. U svemu tome, bilo bi jako važno da se baš na antikorupcijskim zakonima pokaže i vladajuća većina, da li će nastaviti da drži Srbiju u okovima kriminala i korupcije ili će pokušati da pročiste i sopstvene redove.

Kakvu saradnju sa opozicionim strankama u parlamentu očekujete, naročito nakon nesuglasica koje su nastale posle okončanja izbornog procesa?

Predstavljamo najveću opozicionu poslaničku grupu koja je Srbija u malom i zvaćemo se “Ujedinjeni – SSP,PSG, Preokret, Sloga”. U te ljude verujem, verujem da su dali svoj maksimum i tek će, da bi Srbija bila demokratska i prosperitetna zemlja. Ako neke od opozicionih stranaka budu smatrale da im je borba protiv dojučerašnjih koalicionih partnera glavna strategija, to će govoriti o njima, ne o nama. Ja svakako nisam osoba koja će da oćuti nepravdu, ali ne bih želela da prosipam energiju na takve duele u situaciji kada Srbiju čekaju neka od najtežih vremena.

Da li ste očekivali da će se na vas sručiti optužbe koalicionih partera da ste postali konstruktivna opozicija, da ste zaboravili na ranije slogane partija, bratija i mafija i da ste odjednom u režimskim medijima postali omiljena opozicija. Može li se nakon takvih optužbi sarađivati?

Nijednu svoju optužbu koju sam, podsetiću, dokumentovala, nisam zaboravila, već ću sada moći kroz zakonske predloge da se borim da se to sve zaista istraži. Borim se za promene, ali to ne smatram da je politika uvek biti protiv. Zato bih sutra glasala za evropske zakone i usklađivanje naše spoljne politike sa politikom Evropske unije. Možda neke kolege iz opozicije smatraju da se o tome ne treba ovako jasno izjasniti ili ignorisati, ali to je na nivou inata koji je našu zemlju previše puta već koštao. Što se tiče izraza “konstruktivna opozicija”, zaista bih volela da mi neko objasni šta to znači. Bićemo najveće protivnik ovom režimu, kao i do sada, a svaki predlog, od koga god dolazio, koji će pomoći da građani žive bolje, podržaćemo.

Zbog odlaska na konsutacije kod Vučića vašu stranku napao je i Boris Tadić, koji tvrdi da Đilas, Brnabić, Vučić i Vulin deluju sinhronizovano. On Đilasa optužuje i za razdor u opoziciji. Kako objašnjavate to što je dobar deo opozicije kao metu napada izabrala SSP?

Boris Tadiće je dobio premali broj glasova i nije prešao sniženi census, pa je sada ljut na sve osim na sebe. Zaista ne bih dalje komentarisala njegove nastupe i istupe, ma koliko bili ostrašćeni, jer je imao u prošlosti dok je bio predsednik države poteze zbog kojih ću ga uvek poštovati . Pre svega u borbi sa mafijom, slanje Mladića i Karadžića u Hag. Ni sa drugim opozicionim političarima koji nas neosnovano napadaju ne želimo da ulazimo u polemike, jer smatramo da to za ishod ima smanjenje broja građana koji izađu na izbore i da bi glasali za promenu vlasti.

Da li ste nakon konsultacija sa Vučićem promenili stav o vlasti SNS i da li vam je bilo neprijatno da razgovarate sa njim, nakon svih ranijih optužbi na vaš račun?

O Vučiću mislim isto što i ranije. Imali smo deceniju njegove vlasti u kojoj su poništene sve institucije, u kojoj je uzurpirao vlast koncentrišući je samo kod sebe, sve suprotno Ustavu. Mislim, ipak, da ne sme biti ničeg problematičnog u poštovanju Ustava s naše strane kada odemo na konsultacije i založimo se za smirivanje tenzija u društvu, pa i to da mu sve što imamo kažemo u lice, a ne preko društvenih mreža.

Verujete li mu da će kako je pre dva tri dana najavio podneti ostavku na mesto predsednika stranke i da li bi to nešto promenilo?

Mnogo puta je to obećao i ništa nije učinio. Njegov obraz je u pitanju i sam će snositi posledice svojih obmana ukoliko ovo bude još jedna u nizu. Svakako da bi bilo dobro da podnese ostavku i zbog Srbije i zbog demokratije.

Tepić: Zanima me kad će biti provereno da li je Brnabić bila u sukobu interesa pomažući svom bratu 2
foto SSP

Pre izbora potpisali ste Sporazum sa predstavnicima proevropske opozicije u kojem obećavate da nećete ulaziti u bilo kakvu saradnju, niti u koaliciju sa partijama iz aktuelne vlasti ili bliskim aktuelnoj vlasti. Da li ste to obećanje ispunili?

Da, kao i svako drugo koje smo dali. Zato i jesmo najveća opoziciona stranka. Jedina smo stranka koja ima odluku Glavnog odbora da nećemo u koaliciju sa SNS. Susret našeg predsednika Dragana Đilasa sa Vučićem kao predsednikom države bio je javan. Đilas je objasnio da je to učino da bi se izbori za Beograd ponovili usled krize legitimiteta vlasti, ali I zbog toga što je bilo jasno da će deo kvazi-opozicije trčati ka SNS, odnosno da iako imamo većinu glasova u Beogradu za smenu režima, to ne bi bilo dovoljno i za formiranje vlasti. Sve ostalo van ovog javno izrečenog je prozvod nečije mašte i diletantskog pristupa politici.

Kakvu vladu Srbije očekujete i zašto se po vama toliko odugovlači sa njenim izborom, kada su odavno jasni izborni rezultati?

Vlade padaju i u Evropskoj uniji, jer su loši ekonomski parametri zbog rata u Ukrajini. Aleksandar Vučić nema baš neki raskoš od kadrova za javne funkcije, zato i vrti iste ljude koji nemaju rezultate. Najgore od svega je što su EPS i Telekom u potpunom raspadu i veoma sam zabrinuta kakva budućnost Srbiju čeka sa tako uništenim najvećim javnim preduzećima, našim nekadašnjim gigantima. Mislim da je i Vučiću jasno da sada stiće na naplatu lose kadrovanje, od Grčića u EPS-u, do Lučića u Telekomu. Neće ta Vlada biti ništa drugačija od dosadašnjih, ponekad neko ispadne, ali ništa dramatično se neće promeniti.

Da li bi možda zbog ekonomske i ukrajinske krize trebalo formirati vladu nacionalnog jedinstva?

Ne.

POKS je najavio da želi mesto potpredsednika skupštine da li ćete i vi insistirati na mestu  potpredsednika na koje imate pravo i ko bi mogao biti vaš kandidat?

Od kad postoji demokratija u Srbiji opozicija ima dva potpredsednička mesta i kandidate daju dva najveća opoziciona poslanička kluba. Vlast sa svoje strane da tri ili četiri kandidata i nepisano je pravilo da svi psoslnici glasaju za sve candidate. U skaldu sa tim, kao najveća poslanička grupa predložićemo Borka Stefanovića za potredsednika Skupštine Srbije.

 

I ranije je opozicija dobijala da vodi neke odbore, za koje ste vi zainteresovani ?

Još jedno nepisano pravilo je da opozcija dobije predsedavanje nekim skupštinskim odborima. Na sastanku predstavnika izbornih lista je potvrđeno da će se to pravilo poštovati. U okviru naše poslaničke grupe ćemo odlučiti za koje odbore ćemo dati kandidate.

Sve stranke, čini se, oglasile su se povodom zabrane Hrvatske Vučiću da poseti Jasenovac . Kakav je vaš stav, da li je bilo nepotrebno podizanje tenzije između Hrvatske i Srbije?

Oduvek se zalažem da svaki zločin mora imati ime i prezime počinioca, bez obzira na kojoj je strani izvršen. Jasenovac je jedno na nastrašnijih stratišta I moramo učiniti sve da se žrtve ne zaborave. Kao što sa istim entuzijazmom društvo mora da se potrudi da prestane da veliča ljude koji su osuđeni ratni zločinci. Vučić, na žalost, ništa ne čini da sa Hrvatskom popravimo odnose, a na isti način se ponaša i većina hrvatskih zvaničnika. Žao mi je što je izjavio da na njihovo primorje neće ići dok je živ. Takve poruke produbljuju sukobe između običnih ljudi, a političari imaju odgovornost da tenzije spuste, umesto da ih raspiruju zarad neke svoje političke koristi, jer je šteta koju prave svojim narodima ogromna. Svakako, obilasci mesta stradanja trebalo bi da protiču u jednoj mirnoj atmosferi, punoj obostranog uvažavanja i saosećanja i da postanu tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari