Ujedinjeni će podržati izbor Lutovca za potpredsednika parlamenta ali traže poštovanje pravila 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Poslanički klub Ujedinjeni saopštio je danas da će podržati predlog da opozicija dobije trojicu potpredsednika Skupštine Srbije kako bi i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac bio izabran na tu poziciju.

Ujedinjeni su naveli da im, kao „najvećoj opozicionoj poslaničkoj grupi“, pripada jedno potpredsedničko mesto, kao i da su za tu poziciju predložili potpredsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borka Stefanovića, a da je koalicija NADA predložila Božidara Delića za potpredsednika parlamenta.

„Od kada je u Srbiji uveden demokratski poredak opozicija ima pravo na dva potpredsednika skupštine. Kandidate za ta dva mesta 20 godina daju najveći opozicioni poslanički klubovi. Nepisano je pravilo da za predložene kandidate za potpredsednike, kako opozicije tako i vlasti, glasaju svi narodni poslanici“, stoji u saopštenju poslaničkog kluba koga pored SSP, čine i Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat Sloga.

Ocenili su i da DS, Narodna stranka, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Ekološki ustanak moraju da naprave „jedan zajednički poslanički klub umesto četiri“ ukoliko kako su najavili, predlažu Lutovca za potpredsednika parlamenta.

„Takav poslanički klub bi imao najveći broj opozicionih poslanika i pripalo bi mu pravo da da kandidata. Sve ostalo predstavlja kršenje decenijskih pravila“, naveli su iz poslaničkog kluba Ujedinjeni.

Odbacili su kao „neistine“ tvrdnje tih stranaka da bi njihov kandidat bio izabran glasovima opozicionih poslanika, a kandidat Ujedinjenih „glasovima poslanika Srpske napredne strane“.

„Da bi bilo ko bio izabran za potpredsednika skupštine neophodno je da za njega glasaju i poslanici vlasti. I to je svima njima sasvim sigurno poznato. I pored toga pojedinci iz ovih pet organizacija dali su niz izjava kojima našeg kandidata nazivaju kandidatom SNS, optužujući nas tako da saradjujemo sa režimom. Smatramo da takve izjave ne priliče onima koji se deklarišu da su za promenu vlasti i sistema“, naveli su Ujedinjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari