Tomas Hakerfoto Aleksandar Roknić Danas

Tomas Haker, izvestilac za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga pozvao je na sprovođenje nezavisne istrage u cilju razjašnjenja svih navoda o izbornim nepravilnosti u Srbiji.

„Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od strane države. Krajnje je vreme da i Evropska komisija imenuje demokratske deficite u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima. Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda“, saopštio je danas Haker.

On dodaje da su izborni posmatrači prijavili brojne nepravilnosti.

„Izborni posmatrači su prijavili zastrašivanje državnih službenika, kupovinu glasova, jednostrano medijsko izveštavanje u korist vladajuće stranke i ciljanu zloupotrebu javnih sredstava i kancelarija u svrhe izborne kampanje. Ali najvažnija su zapažanja iz Beograda. Na izborima za gradski parlament realne šanse za pobedu imala je opozicija. Očigledno iz tog razloga, građani iz drugih delova zemlje, pa čak i iz susednih zemalja, odvezeni su u prestonicu da daju svoje glasove. Da bi se dao privid legitimiteta, popisane su neke bizarne rezidencije, uključujući neuseljive zgrade i napuštene kuće. Sumnjamo da rezultat odgovara stvarnoj volji birača. U ovom slučaju izbori za gradski parlament Beograda morali bi da se ponove“, ističe Haker u saopštenju.

Haker navodi i da državni organi u Srbiji izgleda nisu zainteresovani da razjašnjavaju ova i druga zapažanja.

„Objavljivanje biračkog spiska tek predstoji. Ali tamo gde se birački spiskovi sistematski manipulišu i informacije odbijaju, demokratija i vladavina prava su konačno u opadanju”, ukazuje Haker.

Evropski komitet Bundestaga juče se bavio parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra.

„Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od strane države. Krajnje je vreme da i Evropska komisija imenuje demokratske deficite u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima. Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda“, kaže Haker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari