Vučić i Đukanović politički štit i paravan za najteža kriminalna dela 1Foto: Privatna arhiva

Da su izborni uslovi deset puta bolji u odnosu na 2012. godinu, ne bismo imali međupartijski dijalog i posredovanje evroparlamentaraca u njemu, ocenjuje za Danas Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, odgovarajući na tvrdnje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, večeras, na vanrednoj konferenciji za novinare.

Aleksandar Vučić je rekao da smatra da je postignut značajan napredak u poboljšavanju izbornih uslova, mada, naveo je on, opozicija i vlast nikada neće govoriti dobro jedni o drugima.

Uz konstataciju da su izborni uslovi bolji nego kada je on pobedio na izborima prethodnu vlast, 2012. godine, Vučić je rekao: „Oni se nikada nisu žalili na izborne uslove jer sada imaju više medija nego ikada, a jasno im je sve vreme i da nikakvi mrtvi nisu glasali. Oni su na biračkim mestima imali više ljudi nego SNS“.

Vučić i Đukanović politički štit i paravan za najteža kriminalna dela 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Radomir Lazović ističe da, ako su istine tvrdnje predsednika Srbije o boljim izbornim uslovima nego pre dolaska njegove Srpske napredne stranke na vlast, ne bi bilo bojkota prethodnog izbornog ciklusa.

– Ne bismo imali džipove ispred biračkih mesta, pritiske na birače, kontrolu medija, blaćenja kroz tabloide, ucene, pretnje i sve ostalo što se dešavalo od 2012. godine. Nezavisni eksperti, međunarodne organizacije, analitičari, sve političke partije opozicije, pa čak i sam SNS posredno, priznali su da nema adekvatnih izbornih uslova, a sad on tvrdi drugačije. Te tvrdnje su uglavnom potpuno daleko od istine, pa je tako i ovaj put – zaključuje sagovornik Danasa.

Govoreći o večerašnjem nastupu predsednika Srbije na vanrednoj konferenciji za medije, gde je označio NDB kao organizaciju koja navodno otkriva ovdašnje prilike pojedinim evropskim zvaničnicima, dok je značajan deo ovog javnog nastupa posvetio sukobima u CG i označavanju njega kao jednog od najodgovornijih za tamošnje incidente, Radomir Lazović kaže da Evropska unija i generalno međunarodne institucije nisu jedinstvene kada je odnos prema autokratskoj vlasti SNS-a u pitanju.

Takođe, on ističe da su sukobi između Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, neformalnog organizatora protesta i bunta u CG, zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju, koji se na kraju završio brutalnim okršajima sa policijom, fabrikovani i da služe za prikrivanje kriminala.

Vučić i Đukanović politički štit i paravan za najteža kriminalna dela 3
Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

– Pokret Ne davimo Beograd ima jako dobre odnose sa Evropskim Zelenima i iskoristićemo sve kanale koje imamo da dobijemo i njihovu podršku za borbu protiv kriminala u Srbiji koji doseže do samog vrha. I upravo je tu ono u čemu su Aleksandar Vučić i Milo Đukanović povezani. Oni služe kao politički štit i paravan za najteža kriminalna dela. Dok se fabrikuju njihovi sukobi i dok se oni busaju u grudi kao spasioci nacije, tone kokaina idu preko granice. O ovome govorimo i domaćoj i stranoj javnosti. Iako imamo podršku iz Evrope, ipak se sami moramo izboriti da smenimo ovu vlasti zato je i važan veliki rast podrške Ne davimo Beograd. Nadamo se da će i druge opozicione organizacije dati svoj doprinos da se što pre Srbija oslobodi – kaže Lazović.

Nebrojeno puta, napominje sagovornik Danasa, „bili smo meta Aleksandra Vučića koji našu borbu za drugačiji politički pravac Srbije pokušava da prikaže kao napad na državu ili rušenje sistema“.

– Upravo je takav odnos prema političkim protivnicima ono što ga čini autokratom. Ne rušimo mi ni sistem, niti smo protiv države, već borbom protiv kriminalne ekipe koja ju je otela želimo da sačuvamo našu zemlju. Naša država je oteta od građana i nalazi se u kandžama SNS-a. Uništili su institucije, sebe stavili iznad zakona i sada štetnim projektima isisavaju javni novac na najkreativnije moguće načine u svoje džepove. Zato ćemo se na sve načine truditi da što pre smenimo i Aleksandra Vučića i njegovu partiju ogrezlu u kriminalu – zaključuje Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari