Trajković: Brisel gubi uticaj 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je N1 da Brisel sve više gubi uticaj kao posrednik u pregovorima između Beograda i Prištine i da se „na scenu pojavljuju neke druge figure“, kao što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Lično prijateljstvo između Hašima Tačija i Erdogana je realnost i vrlo često se među albanskim liderima i političarima govori da kada komunikacija između Tačija i Beograda nije dobra, da je glavni čovek koji tu pokušava da posreduje Erdogan“, izjavila je Trajković u Danu uživo.

Kosovski premijer i predsednik, Haradinaj i Tači, juče su aktivirali radnu grupu za izradu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO). Kažu da će finalni nacrt tog statuta ići pred Ustavni sud Kosova. Istovremeno, Srpska lista poručuje da ZSO treba da se formira isključivo u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne sa mišljenjem ustavnog suda.

Danas je Evropska unija pozdravila najavu Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta ZSO i istakla da je rok za izradu statuta – četiri meseca.

Rada Trajković kaže da je ovakva vest bila preko potrebna Tačiju, jer je trenutno na Kosovu „institucionalni rascep“ između njega i Vlade Kosova, a povodom pritvaranja i proterivanja šest turskih državljana, pripadnika FATO pokreta, koji predvodi verski lider Fetulah Gulen.

„Mislim da je ovo preko potrebno Tačiju, jer je potpuni institucionalni rascep između vlade i predsednika Kosova. Najavom izrade statusa ZSO on hoće da pokaže da se institucije konsoliduju nakon hapšenja ‘gulenista'“, rekla je Trajković.

Dodaje da je „Tači fantastičan da ono što odradi ume i da pokrije, da napravi privid i odloži svođenje odgovornosti“. ZBog toga je najverovatnije, kako kaže, izašao sa ovom platformom kao zajedničkom odlukom.

Govoreći o uticaju turskog predsednika u regionu, Trajković kaže da Erdogan ima i veliki uticaj u Makedoniji, ali i Srbiji, posebno u Raškoj.

„To nije dobro za Srbiju, s obzirom da smo se opredelili za EU. Ali, to je ono za javnost. Netransparentno, mislim da je Aleksandar Vučić vezan za Erdogana, zajedno sa Ramom i Tačijem. Što kažu, život u Otomanskom carstvu nekad je bio zabavan, ali to ne odgovara našoj državi“, izjavila je Trajković.

Ona smatra da je hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici povezano sa hapšenjem „gulenista“.

„Ja mislim da sve što se dešavalo s Đurićem, a mi živimo u vreme teorije zavera, ali je zaista suštinski delovalo tako. Đuriću je bio rečeno da ne dolazi, Tači je zvao da kaže da se sačeka još jedan dan, ali Beograd nije hteo da prihvati te poruke…I naravno, nastao je taj incident…Svi smo bili uplašeni. A za to vreme turska obaveštajna služba, zajedno sa kosovskom službom, je organizovala dobijanje dozvole za jednu avio kompaniju, ekspeditivno su u međuvremenu priveli ‘guleniste'“, rekla je Trajković.

Prema njenim rečima, ono što se dešavalo u Kosovskoj Mitrovici „potpuno je bačeno u senku u Parlamentu Kosova“. Kako kaže, tema broj jedan je hapšenje „gulenista“.

„Moram da objasnim da je naše državno rukovodstvo koje je potpisalo Briselski sporazum nije obavestilo građane Srbije da je suspendovalo Ustav Srbije na Kosovu i prihvatilo ingerencije Ustava Kosova na tom delu teritorije“, rekla je.

„S druge strane, procedura koja je dogovorena je poremećena od Prištine. Procedura dogovora je bila drugačija. Statut je trebalo da odradi vlada Kosova, da ide u Skupštinu. Ono što je potpisano u Briselu je trebalo da suspenduje odredbe Ustava Kosova, a ustavnim zakonima trebalo je u parlamentu sve to izmeniti. Znači, trebalo je izmeniti i Ustav Koosva“, objašnjava Trajković.

Prema njenim rečima, suština svega je da Priština nije spremna da menja svoj ustav.

„Ali je zato Srbija prihvatila potpisom da Ustav Srbije susrenduje na prostoru Kosova. Sada to dovodi sve nas da moramo da poštujemo Ustav Kosova, mi imamo odbornike, poslanike, čitavu strukturu koja je prihvatila obavezu da će raditi u skladu sa Ustavom Kosova“, ocenila je ona.

Trajković je hapšenje Marka Đurića, ocenila neprimerenim i dodala da ne bi trebalo da ga „eliminiše iz tehničkih pregovora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari