Trajković: Izjava Vulina o razgraničenju za krivičnu odgovornost 1Foto: N1

Izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina o razgraničenju na Kosovu je katastrofa i za krivičnu odgovornost, rekao je za N1 Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma Kosova i Metohije.

„Tek podela otvara probleme. Šta podela znači za nas 80.000 ispod Ibra? Gde ćemo mi biti? U velikoj Albaniji? To je poziv nama da već napustimo tu teritoriju“, upozorio je on.

Trajković smatra i da bi, uprkos protivljenju Nemačke i Francuske, i Evropa prihvatila podelu ukoliko bi se o tome dogovorili Beograd i Priština, dok politički predstavnici Albanaca na Kosovu imaju, kako je rekao, zahtev pride, a to je Preševska dolina.

„To onda postaje princip, i kuda bi to vodilo“, upitao je on.

Rešenje, prema njegovim rečima, treba tražiti kroz proces koji bi ojačao srpski narod na Kosovu.

Kao dugoročno kompromisno rešenje za Kosovo vidi to da ono postane „evroregija“ kojom bi na određeni period upravljala EU, i da se u tom procesu traže konačna rešenja, a ne, kako je rekao, da se preko kolena sprovede podela.

Podseća da je taj predlog 2007. izneo i tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici, a prošle godine i aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Taj sastanak sa Vučićem je, prema njegovim rečima, bio korektan i predsednik je prihvatio predloge da se ojača pozicija srpskog naroda na Kosovu.

„Razgovarali smo o jevrejskom konceptu, da narod ojača, da se odustane od stranačke politike, razgovarali smo o donošenju zakona o fondu za Kosovu i Metohiji, da se reguliše trošenje sredstava, da ono bude u funkciji opstanka, a ne da potpomaže iseljavanje“, naveo je Trajković ističući da se pola godine kasnije ništa nije dogodilo.

Ocenio je i da su sve vlasti u Beogradu dosad simulirale borbu za Kosovo i da je neophodno stvari rešavati demokratskim putem, a to znači demokratizovanje odnosa unutar srpske zajednicen na Kosovu.

Predstavnici Srpske liste, prema njegovom mišljenju, nisu na nivou zadatka. On podseća da u na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici predaje 1.000 profesora, a da nijedan nije aktivno uključen u rešavanje kosovskog problema.

Stoga je, kako je rekao, potrebna autentična kosovskometohijska politika, a ne da se na Kosovu upravlja daljinskim upravljačem iz Beograda.

Kritikovao je i izjave predsednika Vučića o nezavisnim srpskim medijima na Kosovu kao „stranim agenturama“, ističući da je reč o najpopularnijim novinarima u pokrajini koji nose težak teret borbe i „otvaraju pogled“ srpskom narodu.

Trajković je nedavni samit u Berlinu ocenio rečima „tresla se gora, rodio se miš“, a razlog za to, pre svega vidi, u tome što Srbija nema definisanu strategiju šta želi na Kosovu.

Govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Trajković je rekao da se nada da će taj zločin biti rasvetljen, ali je izrazio strahovanje da sa istragom taktizira i da se ona zloupotrebljava u političke svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari