Rada Trajkovićfoto FoNet Milica Vučković

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, ocenila je večeras da sever Kosova postaje prostor strahovitog rizika i istakla da se KFOR svakako neće baviti policijskim poslovima.

Trajković je ocenila da EULEX nema dovoljno svojim policajaca da bi pokrio sva mesta u kojima su policijski službenici srpske nacionalnosti napustili Policiju Kosova i dodala da EULEX samim tim ne može da efikasno nudi bezbednost, prenosi Nova.rs.

Ona je u emisiji „Među nama“ na TV Nova S istakla i da EULEX nema mandat da zameni lokalnu policiju.

„Svakako postoji rizik, prosto sada se očekuje reakcija i Prištine“, izjavila je Trajković i dodala da sada ostaje pitanje da li će Priština poslati albanske policajce na sever Kosova.

„Postoji opasnost, zato što se na severu Kosova, ono što ne volimo da govorimo i ono što stalno pokušavamo da krijemo, nalaze oružane bande koje ubacio gospodin (Milan) Radoičić, da li je i sam prisutan, ja to ne znam. Čujem da se govori da su pored oružanih grupacija viđeni i pripadnici grupe ‘Vagner’, što ja ne verujem jer su to plaćenici koji se trenutno bore za Ruse u Ukrajini i plaćaju ih ruski tajkuni, ne znam koji bi ih srpski tajkun plaćao da oni uđu na Sever sa zadatkom da se bore“, rekla je Trajković.

Za srpske policajce koji su podneli ostavke, a koji i dalje sede u policijskim stanicama na severu Kosova, Trajković ocenjuje da su oni sada „lica koja sede u policijskim stanicama u nekom privatnom aranžmanu“.

„Oni ako su podneli ostavke i ako su se ‘svukli’, oni su sada lica koja sede u nekom privatnom aranžmanu, a to je vrlo opasno i to zna Mitrovica. Ona je imala iskustvo da su ranije Srbi sa severa Kosova hteli da preuzmu policijske stanice na, ja bih kazala, malo oružan način i bilo je velikih sukoba između međunarodne zajednice i Srba. Te policijske stanice su vrlo bitne i ja zaista mislim da je ovo jedan potpuno nepromišljen stav onih koji su doneli tu odluku“, rekla je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.