Trajković: Radojičić će biti na "uslovnoj slobodi" dok traje politički dogovor 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ako Ramuš Haradinaj pre četiri dana kaže da se na svakih petnaest dana sastaje sa Milanom Radojičićem kao važnim čovekom za sever Kosova sa kojim razgovara o integraciji Srba, onda možemo da pretpostavimo ko u stvari koči istragu o ubistvu Olivera Ivanovića…

… poručuje u razgovoru za Danas Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova.

Ona smatra da postoji politički dogovor da se ćuti o ubistvu lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, te da nije tajna da Radojičića svi doživljavaju kao glavnog šefa mafije na severu Kosova. Trajković objašnjava da je Ramušu Haradinaju manje važno da li ga Srpska lista podržava u Skupštini Kosova jer su, kako ocenjuje, oni samo „taster“, dok je Radojičić pregovarač.

– Radojičić se pojavljuje na severu Kosova prilikom nemilog događaja kada je intervenisala kosovska policija kao pratnja delegacije iz Beograda. Međutim, on je prilikom policijske akcije pobegao sa lica mesta, kako ne bi bio priveden, što definitivno govori o njegovoj uslovnoj slobodi, koja će trajati dok traje politički dogovor – ukazuje Trajković i ponavlja da je ubistvo Ivanovića stravičan zločin kojim je uklonjen najbolji među nama.

Podsećanja radi, u ranijem razgovoru za Danas Trajković je kazala da je javna tajna da suštinsku vlast na severu Kosova i Metohije sprovodi Milan Radojičić, koji u međunarodnoj zajednici važi za čoveka iz mafije, te da vlast ne sprovode zvanično izabrani predsednici opština. Tom prilikom ona je naglasila da „Radojičić mrači i oblači, određuje dobro i zlo“, te da zato dok je njega Srbima na Kosovu nije potrebna zajednica srpskih opština, jer bi i ta institucija bila u potpunosti pod njegovom kontrolom.

Prištinska štampa: Prevremeni izbori neizbežni

Prevremeni parlamentarni izbori smatraju se neizbežnim nakon što vladajuća koalicija sada nema većinu u parlamentu, prenosi FoNet pregled štampe portala KoSSev. Posle izlaska Srpske liste iz Vlade, funkcionisanje vladajuće koalicije neće biti lako. To smatraju oni koji su upoznati sa političkim pitanjima, koji kažu da su prevremeni izbori neizbežni. Međutim, predstavnici vlade kažu da napuštanje Srpske liste neće ometati rad koalicije, iako je u parlamentu ostala koalicija sa samo 53 poslanika. Prema stavu zvaničnika pozicije, u narednim danima takođe bi moglo da dođe u promenama u vladi. Međutim, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj iz AKR-a razrešen dužnosti, ova stranka saopštila je da još nije odlučila da li će ostati ili ne u vladi. I dok je pokret Samoopredeljenje naveo da neće biti deo agende Srpske liste, čak ni zbog rušenja vlade, LDK je rekao da će ove nedelje objaviti svoj stav o tome kada bi Kosovo trebalo da ide na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari