Trajković: Znak početka kraja Vučićeve vladavine 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

U Srbiji danas živimo u fašizmu.

To dokazuje sve ovo što se dešava, pa i pismo gradonačelnika kosovskih opština koji su sadržaj pisma koje su potpisali verovatno prvi put čuli u Dnevniku nekada javnog servisa, a danas servisa Aleksandra Vučića. On je autor pisma, kao što je i autor svih izjava Rističevića, Stefanovića, Vulina, Jovanova i ostalih. Između njega i svih tih ljudi nema nikakve razlike – kaže za Danas Dragan Đilas, osnivač Saveza za Srbiju. On tako odgovara upitan za komentar javnog pisma deset gradonačelnika kosovskih opština Vučiću, u kome navode da će Jeremića, Đilasa, Radu Trajković i monaha Savu Janjića posetiti u njihovim kućama i vilama, ukoliko zbog njihovog štetočinskog delovanja ne dođe do rešenja kosovskog problema, kako bi ih pitali zašto su to uradili srpskom narodu.

Gradonačelnici poručuju Vučiću i da likovanje Đilasa, Jeremića, Janjića, Rade Trajković i ostalih nad njihovom sudbinom treba da mu bude podstrek da nastavi pregovore. U pismu oni mole predsednika Vučića da ne odustane od borbe za pravedno, kompromisno i održivo rešenje, koje će značiti bolju budućnost ne samo za Srbe na Kosovu i Metohiji već i za celokupni srpski narod.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosmeta, smatra da sadržaj pisma zapravo odražava „paniku gospodina Vučića“. „To je realnost nakon što je Vučić izgubio podršku međunarodne zajednice u smislu nastavka pregovora o problemima Kosova i Metohije. Poruke koje dolaze od tih takozvanih predstavnika Srba sa prostora Kosova i Metohije suštinski govore o neshvatanju njihove sopstvene odgovornosti. Zaista ne znam šta bi oni tražili od mene i ostalih, s obzirom da su oni ustoličili na vlast Tačija kao predsednika takozvanog Kosova, Ramuša Haradinaja kao premijera i šefa ŠIK-a (obaveštajne službe, prim. nov.) Kadrija Veseljija kao predsednika skupštine“, kaže Trajkovićeva za Danas.

I ona smatra da predsednici opština nisu autori pisma, jer su oni, kako navodi, potpuno nepismeni. „Oni dobijaju sadržaj pisama koji samo potpisuju i to svi znamo. Ali to je ona situacija kada mafijom uterujete strah i kada narod pod strahom u jednom trenutku zaćuti i kada se uplaši za svoje najdraže. Onda se pojave neki koji razbijaju strah i šalju poruku da strahom ne može da se suzbije sloboda i onda ta sloboda postaje snažnija i snažnija, a panika sve veće i veća, a metodi zastrašivanja sve snažniji“, ističe Rada Trajković.

Na pitanje kako gleda na pretnje kosovskih kolega da će je posetiti u njenoj kući, ako pregovori propadnu, ona odgovara da nema ništa protiv, ali da je taj njihov poziv, poziv na linč sličan onom koji je preživljavao pre ubistva Oliver Ivanović.

„Oni su sve uspaničeniji što je naša borba za istinu snažnija. Što su naši odgovori ubedljiviji to su njihovi argumenti sve manji i kompromitovaniji. Sigurna sam da je ovo početak kraja vladavine Vučića. To je očigledno i ja u to duboko verujem, jer ovo ne može da potraje. Sve dobija na masi i to je ono što je kvalitet“, zaključuje Trajkovićeva.

Zašto krivi opoziciju?

Nikola Jovanović, funkcioner Narodne stranke, ističe da je suludo da gradonačelnici sa KiM krive opoziciju za kosovsku politiku Aleksandra Vučića. „Aktuelni predsednik je samostalno vodio pregovore sa Prištinom, pritom kršeći Ustav i sopstvenu zakletvu. On je u tim pregovorima predao sever Kosova, legitimizirao opciju Kosova u UN, javno tvrdio da Srbija na Kosovu nema ni metar, a problematizovao je i jug Srbije. U isto vreme Narodna stranka insistira na poštovanju Ustava i rezolucije SBUN 1244“, napominje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari