Transparentnost Srbija: Korisne ali ne i dovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti 1Foto: Logo

Transparentnost Srbija ocenila je danas da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predvidjene nacrtom izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Ta organizacija je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi, navodi se u saopštenju.

Medjutim, oni su ocenili da akteulni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i medjunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016. godinu.

„Nacrt izmena Zakona ne rešava ni pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle parlamentarnih izbora 2016. i 2017, pa bi ga stoga trebalo značajno dopuniti“, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o kontroli finansiranja izborne kampanje, Transparentnost Srbije je istakla da je ostalo neuredjeno šta sve Agencija za borbu protiv korupcije mora da uradi kada proverava izveštaje o finansiranju kampanje po službenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli, u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenuti postupci protiv prekršilaca.

„Efikasnost kontrole finansiranja kampanje i transparentnost izvora finansiranja će i dalje otežavati mogućnost da se troškovi izborne kampanje plaćaju naknadno. Nasuprot preporukama ODIHR, i dalje nisu propisana ograničenja troškova izborne kampanje, niti je obezbedjena javnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje“, navodi Transparentnost Srbija.

Ta organizacija ističe da nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja za kampanju koja, kako su naveli, trenutno izrazito favorizuje najveće parlamentarne stranke.

„Svega 20 odsto tog novca se deli ravnopravno učesnicima izbora, što je nedovoljno za predstavljanje biračima, naročito na lokalnim izborima. Pored toga, od 2014. je omogućeno da se izborna kampanja plaća budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobile za drugu namenu (redovan rad), čime se povećava neravnopravnost učesnika i podstiče vodjenje skupih kampanja o trošku gradjana“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari