Transparentnost Srbija: U naredne četiri godine parlamentarne stranke imaće na raspolaganju više od 47 miliona evra 1Foto: Logo

Ukoliko novi saziv parlamenta bude trajao četiri godine, a republički budžet se ne bude znatnije menjao, u tom periodu će parlamentarne stranke imati na raspolaganju više od 47 miliona evra, navodi se danas u izveštaju nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS).

Od tog novca, oko 20,5 miliona pripada Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i strankama sa njene liste, oko šest miliona koaliciji Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS), oko 2,7 miliona manjinskim strankama, a 17,8 miliona deli pet novih parlamentarnih lista, dodaje se u izveštaju.

TS navodi i da će SNS i njihovi politički partneri za finansiranje redovnog rada ubuduće mesečno dobijati više od 50 miliona dinara iz budžeta Srbije, a SPS i JS ukupno 14,6 miliona.

„Kada se primene koalicioni sporazumi, većina novih parlamentarnih stranaka će moći da računa na oko tri do šest miliona dinara mesečno. Na primer, koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije, koju čine četiri veće i nekoliko manjih stranaka, pripada 17,1 miliona mesečno, dva partnera u koaliciji NADA deliće 7,7 miliona dinara, Zavetnici će sami dobijati 5,8 miliona, članice koalicije Moramo gotovo sedam miliona, a Dveri sa svojim partnerima skoro šest“, navodi se u saopštenju.

U prvoj polovini godine, oko 691 miliona dinara iz budžeta Srbije je već raspodeljeno strankama na osnovu rezultata izbora iz 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari