Francuska će u petak na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU tražiti da se ponovo uspostave vanredne kontrole granica, saznaje britanski Telegraf. „Francuzi će vršiti jak pritisak na sve druge zemlje da se uspostave kontrole granica, posebno Beligiju… S obzirom na namere i ciljeve to će predstavljati privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma“, kazao je izvor Telegrafa.

Kako Telegraf saznaje iz diplomatskih izvora, ovakav radikalni potez posledica je masakra u Parizu.

Francuska takođe traži veću upotrebu Šengenskog informativnog sistema za proveru identiteta onih koji prelaze granice.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev je u nedelju praktično najavio zahtev za privemenim ukidanjem Šengenskog sporazuma, rekavši da su „sistematske i kordinisane provere na granicama unutar Evropske unije“ sada od suštinskog značaja u borbi protiv terorizma.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je rekao da je zemlja u ratu i da Evropa mora hitno da reaguje, kako se EU ne bi raspala. Francuski predsednik je najavio i da će vanredno stanje biti produženo na tri meseca, kao i da „ova pretnja predugo traje“.

„Zbog toga ćemo ojačati vojsku i bezbednosne snage. U naredne dve godine će biti otvoreno 5.000 radnih mesta u policiji, a do 2019. godine neće biti rezova u vojsci. Povećaćemo izdvajanja za bezbednost, jer je ona važnija od budžetskih pravila EU“, rekao je Oland.

Oland je naveo i da je Francuska zatražila od Saveta bezbednosti UN hitno usvajanje rezolucije o borbi protiv terorizma i pozvao na stvaranje „velike koalicije zbog Sirije“.

Najavio je i sastanke sa predsednicima SAD i Rusije Barakom Obamom i Vladimirom Putinom. Takođe, Oland je rekao da je EU neophodna efikasna kontrola spoljašnjih granica, inače će doći do povratka nacionalnih granica i raspada EU.

Napadima koji su u Parizu sprovedeni u petak uveče, kada je ubijeno 138 osoba, rukovođeno je iz Sirije, izjavio je juče premijer Francuske Manuel Vals. On je upozorio da se planiraju novi teroristički napadi u Francuskoj i drugim evropskim državama. Francuska je suočena sa vojskom terorista, rekao je Vals, a ne sa pojedinačnom terorističkom grupom.

– Koristimo pravni okvir vanrednog stanja da ispitamo ljude koji pripadaju radikalnom džihadističkom pokretu… i sve one koji šire mržnju prema Republici – objasnio je francuski premijer.

Francuske službe bezbednosti identifikovale su belgijskog državljanina Abdelhamida Abuda kao organizatora terorističkih napada u Parizu, javila je agencija AP pozivajući se na neimenovanog francuskog zvaničnika uključenog u istragu, prenosi FoNet. Zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je da je Abud povezan i za osujećenim napadima na brzi voz i crkvu na području Pariza. Abud se, prenose agencije, nalazi u Siriji.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev rekao je su dosad preduzete racije širom Francuske tek početak odgovora države koji će, prema njegovim rečima, biti srazmeran i „totalan“.

– Teroristi nikada neće uništiti Republiku, jer će Republika uništiti njih – preneo je reči Kazneva list Figaro.

Belgijska policija juče je tragala za Salahom Abdeslamom (26), o kojem se izveštavalo kao o „glavnom osumnjičenom“ za napade u Parizu. Policija je Abdeslama, koji je rođen u Briselu, uoči napada navodno privela, pa onda pustila. U Francuskoj su uhapšene 23 osobe. Racija je, kako su policijski izvori rekli novinarima, bilo u pariskom predgrađu Bobinji i u gradovima Grenobl, Tuluz i Lion. Zaplenjeno je više desetina komada oružja, uključujući kalašnjikove i raketne lansere.

AP je najpre objavio da je sedmoro ljudi uhapšeno u Belgiji pod sumnjom da su umešani u napade u Parizu, kao i da je izdata međunarodna poternica za francuskim državljaninom rođenim u Belgiji, koji je u bekstvu. Međutim, kasnije u toku dana je saopšteno da niko nije uhapšen.

U napadima u Parizu stradalo je sedam terorista, većina njih tako što su se razneli bombama. Petorica su identifikovana tokom vikenda, a juče je pariski tužilac objavio i imena Ahmada el Mohamada i Samija Animura.

Mohamed je, zapravo, ime na sirijskom pasošu pronađenog među ostacima jednog napadača. Identitet nastradalog nije potvrđen, ali otisci njegovih prstiju poklapaju se sa onima koje su uzele grčke vlasti pošto je on prošlog meseca, u grupi migranata, stiga ona ostrvo Leros.

Protiv Animura su, piše Bi-Bi-Si, u Francuskoj bile podignute optužnice zbog terorizma. On je bio pod sudskim nadzorom tokom istrage i planirao je da ode u Jemen. U jesen 2013. za njim je raspisana međunarodna poternica. Juče je zadržano troje Animurovih rođaka.

Izraelski stručnjaci za borbu protiv terorizma slažu se da su francuske obaveštajne službe načinile greške mesecima pre napada u Parizu, prenosi iz Jerusalima dopisnik Frankfurter algemajne cajtunga. Boaz Ganor, direktor Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma, kaže da francuski bezbednjaci nisu primetili da je Islamska država promenila strategiju posle napada na novine Šarli Ebdo i na košer radnju u Parizu u januaru. On kaže da je Islamska država posle ovih napada počela dramatično da usklađuje svoje akcije, a da su se francuske službe previše usredsredile na „slobodne strelce“.

Nemci propituju Alžirca

Berlin – Nemačke službe bezbednosti ispituju Alžirca koji je osumnjičen da je upozoravao izbeglice da predstoji teroristički napad u Parizu, javila je agencija AP. Portparol tužilaštva u gradu Arnsberg Verner Volf je potvrdio da je alžirski imigrant od 39 godina uhapšen u izbegličkom centru u tom gradu na zapadu zemlje. Volf je izjavio da je Alžirac uhapšen pošto su ga dva Sirijca prijavila policiji u subotu. Alžirac je upozorio Sirijce da će Pariz biti poprište „užasa i terora“, rekao je Volf.

FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari