Tri scenarija za izbore: Izlaznost od 60 odsto mogla bi da smanji ubedljivost SNS 1Europe Elects

U trci za parlamentarne izbore, scenario sa najvećom mogućom izlaznošću od oko 60 odsto, mogao bi da prebaci veći broj stranaka oko cenzusa i smanji ubedljivost rezultata Srpske napredne stranke ispod 50 odsto.

Dok je na predsedničkim izborima dobar rezultat Vučića skoro pa izvestan, na beogradskim izborima mogla bi da se vodi najnapetija borba i opozicija u određenim kombinatorikama ima nade da osvoji vlast, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja sprovedenog kroz projekat „Šta Srbija misli“.

Predizborno istraživanje sprovedeno u okviru projekta „Šta Srbija misli“, putem onlajn ankete, odrađeno je u periodu od 14. do 18. marta, a ispitivala se podrška građana različitim političkim opcijama i kandidatima za parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore.

Parlamentarni izbori: Veća izlaznost povoljnija po opoziciju

Predstavljajući rezultate istraživanja za parlamentarne izbore, istraživač Miljan Mladenović naznačio je da se u njima mogu videti različite procene konačnog ishoda izbora u tri varijante izlaznosti, odnosno ukoliko na izbore izađu samo oni koji su sigurni da će glasati i koji su sigurni za koga će glasati; ukoliko na izbore izađu svi sigurni i svi još uvek nesigurni da će glasati; kao i procena minimalnog i maksimalnog broja osvojenih glasova.

U slučaju da na izbore izađu svi birači koji imaju nameru da glasaju ili imaju određenu dozu nesigurnosti oko glasanja, izlaznost bi mogla doći do oko 60%, tj. oko 3.900.000 ljudi. Onih koji sigurno planiraju da izađu na izbore je oko 3.370.000, tj. oko 52%. Ostatak čine još uvek kolebljivi birači, navedeno je u analizi rezultata.

U ovom prvom, slučaju najviše izlaznosti, vladajuća koalicija oko SNS imala bi nešto manje od polovine glasova i lošiji rezultat nego u slučaju kada neopredeljeni i nesigurni glasači ostaju kod kuće. Za opoziciju, sa druge strane, ovo je povoljniji scenario, kako pokazuju rezultati merenja.

U slučaju najviše izlaznosti, rezultat koalicije oko SNS na nacionalnom nivou merimo na oko 45%, koalicioni partneri iz SPS bi osvojili oko 6%, a cenzus bi sigurno prešle još dve liste: lista oko Marinike Tepić sa oko 20% i koalicija zelenih partija Moramo sa oko 6%.

U igri oko cenzusa je još 5 lista: koalicija NADA sa procenjenih 3,3%, Suverenisti sa oko 3,1% , Zavetnici sa 3%, Patriotski blok sa procenjenih 2,8% i koalicija okupljena oko SDS Borisa Tadića sa 2,7%.

„Ponavljamo, ovo je procena u slučaju da sve liste izvuku na birališta sve svoje potencijalne birače“, navodi se u analizi rezultata.

U drugoj varijanti, kada na izbore izlaze samo sigurni glasači, SNS je na nešto ispod 50%, njihovi partneri iz SPS su na oko 5%, a opozicione grupacije oko Marinike Tepić i oko Ne davimo Beograd mogle bi da osvoje zajedno oko 25%. U tom slučaju, ulazak u parlament za liste oko Borisa Tadića i listu Zavetnika deluje gotovo nemoguće, dok bi za ostale liste desne orjentacije ostala šansa da cenzus pređe najverovatnije jedna od njih.

Predsednički izbori: Najbolje stoji Vučić pa Ponoš

Što se tiče podrške kandidatima na predsedničkim izborima, u rezultatima ovog istraživanja takođe imamo različite scenarije u zavinosti od izlaznosti.

Ukoliko bi na izbore izašli svi birači koji su sigurni, kao i oni koji još uvek nisu sigurni da će izaći, Aleksandar Vučić mogao bi da računa na oko 52%, a najjači opozicioni kandidat Zdravko Ponoš na oko 28%. Svi ostali kandidati imali bi između 2.5% i 5% podrške, osim Miše Vacića koji je procenjen na ispod 1% podrške.

„Ukoliko posmatramo samo sigurne glasače, Aleksandar Vučić bi mogao da osvoji i preko 55%, a u tom slučaju rezultat Zdravka Ponoša bio bi nešto niži nego u prvom scenariju“, navodi se u analizi.

Minimalni procenjeni broj glasova koje bi mogao da dobije Aleksandar Vučić je oko 1.9 miliona, a maksimalni oko 2.1 milion. Ponoševe brojke kreću se između nešto manje od milion glasova i 1.2 miliona glasova.

„Naše ispitanike pitali smo i za koga bi glasali ukoliko dođe do eventualnog drugog kruga predsedničkih izbora. Na ovo pitanje su priliku da odgovaraju imali samo izjašnjeni u prvom krugu, a rezultati pokazuju da bi, kada isključimo one koji ne bi glasali u drugom krugu i koji bi bili nevažeći listići, odnos snaga između Vučića i Ponoša mogao da bude 6:4 u korist Vučića“, stoji u objašnjenju istraživača.

Beogradski izbori: Opozicija ima šansu ako SPS ne pređe cenzus

U Beogradu je nešto napetija trka, odnosno veće šanse opozicije da pokupi glasove, ali u različitim scenarijima to i dalje ne deluje dovoljno apsolutnu većinu. Ipak, šanse da opozicija uzme parlament postoje ali samo uz nadu da SPS ne uspe da pređe cenzus u Beogradu (za šta su šanse minimalne, kako su naglasili istraživači), a da to učine barem dve liste od narednih: Ajmo ljudi, Suverenisti, Patriotski blok ili NADA.

„U toj situaciji bila bi moguća promena vlasti u Beogradu“, zaključuje se u analizi.

A podaci pokazuju da, u slučaju najveće izlaznosti od oko 915.000 glasova sigurnih i nesigurnih birača, koalicija oko SNS na čelu sa Aleksandrom Šapićem osvojila bi 43%, dok bi socijalisti mogli da osvoje 4.5%.

Najjača opoziciona grupacija oko Vladete Jankovića osvojila bi oko 27%, a koalicija Moramo 11%.

Iznad cenzusa po ovoj projekciji završili bi i NADA i koalicija oko Duška Vujoševića sa nešto preko 3%.

Ako se posmatraju samo sigurni glasači, situacija je povoljnija za naprednjake, te bi uz izlaznost od oko 755.000 ljudi, oni mogli da osvoje 46%, socijalisti i ovog puta oko 4.5%, NADA 3.5%, a dve najveće opozicione grupacije osvojile bi oko 39% zajedno.

Kompletno istraživanje sa infograficima možete pogledati na sajtu projekta „Šta Srbija misli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari