Tri srpska odbornika preuzela mandate u Zubinom Potoku 1foto: EPA-EFE/STR

Na sednici Skupštine opštine Zubin Potok danas su tri odbornika Građanske inicijatve za Zubin Potok preuzela mandate, a jedan od njih Slaviša Biševac imenovan je za predsedavajućeg lokalnog parlamenta, preneo je portal Kossev.

Skupština opštine Zubin Potok sa njih troje, među kojima je i predsedavajući, sada broji ukupno 19 odbornika – 16 Albanaca i troje Srba.

„Pošto smo ponovo dobili poziv da se pojavimo na novoj skupštini jer će je predstavnici albanskih stranaka formirati i bez Srba, odlučili smo da trenutno prihvatimo odborničke mandate kako ne bismo dozvolili da u većinski srpskoj opštini vladaju Albanci“, kazao je Biševac za KoSSev.

On je objasnio da je suština današnjeg događaja da zaštite interese građana i spreče da u ime srpskog stanovništva koje je u većini odluke od životnog značaja donose albanski predstavnici.

„Da se danas nismo pojavili na ovoj vanrednoj skupštini, naši mandati bi bili dodeljeni isto Albancima“, kazao je Biševac, navodeći da su se na taj korak odlučili i zbog toga što su, kako kaže, videli da članovi Srpske liste nisu reagovali na činjenicu da „Albanci preuzimaju Skupštinu“.

„Time su jasno pokazali da su na neki način i želeli da im prepuste zakonodavnu vlast u Zubinom Potoku. Ćutali su i ranije iako su znali da se gradi baza u Donjem Jasenoviku, a posledice toga su dalekosežne“, rekao je Biševac.

Iako su tek preuzeli mandate, iz Građanske inicijative za Zubin Potok tvrde da će „verovatno“ bojkotovati rad skupštine, i to sve dok se situacija na terenu ne poboljša ili dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

„Ukoliko se stanje ne poboljša i nastavi politika Vlade u Prištini u vršenju represije nad našim stanovništvom, raspustićemo skupštinu“, rekao je Biševac.

Nakon što su krajem novembra prošle godine Srbi sa severa napustili kosovske institucije, uključujući i lokalne skupštine, u četiri opštine ostala su upražnjena odbornička mesta.

Skupštinu opštine Zubin Potok, osim poslanika Srpske liste, napustio je i jedini tadašnji opozicioni odbornik Milija Biševac.

Centralna izborna komisija je potom za Zvečan i Leposavić raspisala izbore jer nije bilo odbornika koji bi zamenili one koji su se povukli, dok to nije bio slučaj u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, gde su po sistemu automatizma učesnici na prethodnim izborima dobili mogućnost da popune upražnjena mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari