"Tu ima mnogo apsurda": Cvijetin Milivojević o Šapićevoj izjavi o vlasti i opoziciji 1foto FoNet Milica Vučković

– Izjaviti to na otvaranju nekog kružnog toka? Tu ima mnogo apsurda – rekao je analitičar Cvijetin Milivojević o izjavi predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića, kako formiranje političkog bloka, odnosno pokreta, oko SNS-a, zavisi od toga kako će opozicija nastupiti na izborima.

– Neverovatan je bespotrebni nagon, pre svega preletača, da rade sve da se oslone na reformski kurs Zorana Đinđića, a da sa njim nemaju veze – rekao je Milivojević povodom toga što je Šapić ovu svoju izjavu o formiranju Bloka izneo na otvaranju kružnog toka u Bulevaru Zorana Đinđića, kada je odgovarao na pitanje novinara da li su već počeli pregovori SNS i SPS.

Milivojević je konstatovao da sama ideja o formiranju bloka vlasti, odnosno „Pokreta za državu i narod“, danas izgleda dosta drugačije od svog prvobitnog oblika.

Naime, kako je naveo, u momentu kada je prvi put iznešena ideja o formiranju ovog pokreta Socijalistička partija Srbija imala je veliki ucenjivački kapital, samim tim i drugačiji položaj u pregovorima.

– Tada kada je Vučić prvi put izneo ideju o formiranju tog pokreta, ništa nisu moglu bez SPS-a, ali SPS više nema taj ucenjivački kapital koji je imao tada. Taj blok verovatno neće ni biti blok u svojoj prvoj fazi, već neka predizborna koalicija kako bi se sprečilo rasipanje glasova, pre svega u Beogradu, kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, cilj vlasti jeste obesmišljavanje lokalnih izbora. Milivojević navodi i da bi taj pokret trebalo da se zove „Pokret za blanko podršku Aleksandru Vučiću šta god da uradi“. Dodaje da je činjenica da se uoči lokalnih izbora plasiraju nacionalne teme pokazatelj da Šapić ne ume da napravi razliku između lokalnih i parlamentarnih izbora, kao i tema koje se uoči izbora plasiraju.

– On (Šapić) kao da ne razume razliku između lokalnih i pralamentarnih, političkih izbora. Na lokalnim izborima razgovara se o lokalnim temama. Oni u okviru beogradskih izbora raspravljaju o Srbiji, o nacionalnim temama, konstatuje naš sagovornik.

Povodom toga što Šapić iznosi da je razlog za ovakve nacionalne teme pred beogradske izbore, to što ih je direktno nametnula opozicija, Cvijetin Milivojević kaže da je te teme nametnula vlast kandidovanjem liste čiji je nosilac predsednik države.

– Zašto je opozicija opet otćutala što se na lokalnim izborima kandiduje lista koja se zove po predsedniku države? Teme pred lokalne izbore koje se ne tiču lokala su, na taj način, nametnuli oni, a ne opozicija, navodi Milivojević.

Obrazlaže da kandidovanje liste za bilo koje izbore čiji je nosilac funkcioner poput predsednika zemlje, u ovom slučaju Aleksandar Vučić, jeste suprotno zakonu o sukobu interesa. Milivojević kaže da se na ovaj način direktno ruši sistem lokalne demokratije, jer faktički odluke dolaze iz Beograda.

– I Šapić je izabran od strane Aleksandra Vučića, ne građana. On je oktroisani gradonačelnik. Njihov cilj je obesmišljavanje lokalnih izbora, dodaje.

Naš sagovornik ističe da opozicija po ovom pitanju mora da postupi principijalno i da se to od nje i očekuje. Milivojević navodi da je krucijalno da opozicija insistira da se preporuke ODIHR sprovedu pre održavanja bilo kakvih novih izbora.

– Ako opozicija bude principijalna, što bi morala da bude, pa dođe do bojkota zbog nesprovođenja preporuka ODIHR, onda blok ne mora biti formiran u Beogradu. Blok će u tom slučaju poprimiti taj oblik predizborne odnosno izborne koalicije, a cilj im je smao da ne dođe do rasipanja glasova u Beogradu, zaključuje politikog Cvijetin Milivojević za Danas.

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda, odgovarajući na pitanja novinara, danas je izričito rekao da „ukoliko opozicija ne bude izašli na izbore, zašto bi pravili blok“, odnosno pokret za narod i državu. Dodao je da će „izaći svaka stranka za sebe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari