"Crna politička rupa": Šta je cilj Vučićevog oživljavanja ideje o Pokretu za narod i državu? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

„Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, se famoznog i više puta najavljivano Pokreta za narod i državu seti uvek kad hoće nešto da zabašuri, prikrije ili amortizuje. To je idealna tema za skretanje pažnje od ozbiljnih tema i za bacanje koske za medijsko i analitičko prežvakavanje po jutarnjim i drugim programima, da se ne bi pričalo o drugim stvarima o izbornoj krađi, rezoluciji EP, ili katastrofalnoj situaciji i kolapsu srpske politike na KiM“, ističe za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, komentarišući Vučičevo najnovije obnavljanje ideje o osnivanju državnog pokreta.

Predsednik Srbije u utorak je na svom Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“ napisao da je „vreme za osnivanje velikog Pokreta za narod i državu koji će imati snage da ubrza ekonomski rast Srbije i odbrani naše nacionalne i državne interese“.

I nije ovo prvi put da se Vučić vraća ideji o osnivanju „pokreta normalnih i pristojnih ljudi“ , kako ga je nazvao još septembra 2022. godine, kada je prvi put lansirao ovu ideju.

Toj ideji se vraćao više puta, a njegovi koalicioni partneri, osim socijalista, plebiscitarno su se čak izjasnili da žele da uđu u taj pokret. Većalo se i da li će SNS osnivanjem pokreta nestati, ali do realizacije te ideje nije došlo.

„Prethodno lansiranje ove teme bilo je u vreme velikih protesta ‘Srbije protiv nasilja’, kada se njome želela politički prekriti masovnost građanskog nezadovoljstva u Beogradu. A sadašnje podgrevanje iste stvari je, kao što rekoh, motivisano namerom zabašurivanja postizborne političke krize i kosovske katastrofe Vučićeve ‘mudre politike’. Ali, nezavisno od toga stvarnog i osnovnog motiva, verujem da će na kraju tako nešto i biti napravljeno“, navodi Vukadinović.

Tim pre, kako kaže, što više neće biti ozbiljnog otpora tome u oslabljenom SPS-u, a verovatno bi se, u nekom obliku, tom „pokretu“ mogli priključiti i neki delovi bivšeg (neformiranog) „patriotskog bloka“.

„U osnovi, to će biti zbirno ime za novu vladajuću koaliciju i zgodan ‘zlatni most’ preko koga bi, i zvanično, u Vučićevu to jest, SNS orbitu mogli biti prevedeni Zavetnici, a možda i Glas iz naroda, koji će ovakvom ponudom naći u dilemi i na neki način biti isteran na čistac“, objašnjava urednik Nove srpske političke misli.

Sagovornici Danasa ocenjuju da je Vučiću potreban novi motivacioni faktor, tim pre što će, po svemu sudeći u maju usediti novi beogradski izbori, a slede i redovni lokalni izbori. Vreme je zato, kažu, da se zbiju redovi.

„Vučić je na prošlim izborima definitivno shvatio da SNS nepovratno gubi rejting. Uz velike napore izbori su namešteni, ali to je moralo da se radi tako drastično da je bilo teško sakriti prevaru. Time je izazvana međunarodna istraga i niz drugih problema za režim. Poučen tim, Vučić će sada pokušati temeljno da prepakuje svoju partiju i da joj ‘osveži’ priču“, ističe za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Prema njegovim rečima, ta uslovno rečeno nova priča biće pojačano patriotska, što je paradoksalno s obzirom na to da režim Srbiju vodi ka kosovskoj kapitulaciji.

„Što se sastava pokreta tiče, u njega će sigurno biti uključeni svi sadašnji izborni koalicioni partneri SNS, neke nevladine organizacije pod kontrolom Vučićevih ljudi, a najverovatnije i Zavetnici. SPS će se ponovo naći pod pritiskom da se utopi u taj blok, a uzimajući u obzir loš rezultat na prošlim izborima, to je sada verovatnije nego pre njih“, kaže Anđelković.

Na pitanje postoji li mogućnost da i Nestorovićev „MI – Glas iz naroda“ postane deo Vučićevog pokreta, sagovornik Danasa odgovara da i ako bi Nestorović lično možda i hteo da se uključi u tu priču Vučićevog redizajniranog bloka, ipak bi naišao na jak otpor dela saradnika.

„To bi dovelo do raskola u tom pokretu. Zato tu mogućnost sada ne smatram verovatnom“, navodi Anđelković.

Iza obnavljanja već ispričane priče o državnom pokretu Aleksandra Vučića, prema rečima Borka Stefanovića, poslanika i zamenika predsdnika Stranke slobode i pravde, krije se preuzimanje Zavetnika i još nekih „naprednih snaga“ koje se vraćaju kući.

„Primerenije je da se novi pokret zove Zahvalnici, kao počast svima koji su odjednom pronašli ‘program, energiju i viziju Aleksandra Vučića’ poslednjih godina. Nekad uz malu pomoć potpisa skupljenih, nekad uz pomoć šest cifara“, navodi Stefanović.

A Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, smatra da je očigledno „političkom krilu organizovanog kriminala“, istekao rok upotrebe i da je došlo vreme političkog mitarenja.

„Veliki Vučićev pokret za državu Veliku Albaniju je već formiran i on se zove Srpska napredna stranka. Očigledno je tom političkom krilu organizovanog kriminala istekao rok upotrebe kao onomad radikalima i sada je došlo vreme prolećnog mitarenja kada valja odbaciti staro perje umočeno u afere i skandale i kameleonski se presvući u nove boje“, navodi Milivojevć.

Dodaje da je ta crna politička rupa usisala pored narodnog novca u svoje halapljive čeljusti i sve izreciklirane radikale i sav otpad drugih političkih stranaka, tako da nema mnogo kandidata za tu navodno novu organizaciju.

„Pri tome usahlo je vime te krave Belke i sad oni koji su kao paraziti prikopčani na taj presahli izvor budžetskog meda i mleka, misle da će promenom imena te izmužene krave Belke u Šarku dobiti još četiri godine za mužu državnih para. Afera krađe izbora nosi toliku hipoteku nad Srpskom naprednom strankom da im preporučujem da odaberu što kraće ime da bi moglo lepo da stane ne poternicu zbog organizovanja krađe izbora i drugih dela iz oblasti organizovanog kriminala“, navodi poslanik DS.

predsednik aleksandar vučić, sns, pokret za narod i državu
foto FoNet/Instagram Miloš Vučević

Da podsetimo, Danas je svojevremeno anketirao gotovo sve koalicione partnere Srpske napredne stranke, od Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, preko PUPS-a, SDPS-a Rasima Ljajića, do SPO-a i svi su jednoglasno potvrdili da su voljni da uđu u taj pokret, ako ih Vučić pozove.

Pokušali smo da saznamo šta o pokretu misle i novi potencijalni Vučićevi partneri Zavetnici, i „MI – Glas iz naroda, Zdrava Srbija. Milan Stamatović kratko je  odgovorio da će Zdrava Srbija biti deo pokreta ako ih neko bude zvao, a Aleksandar Pavić iz „MI – Glas iz naroda“ naveo je da nema nikakvih šansi da taj pokret bude deo Vučićevog projekta.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica desne stranke Zavetnici, prošle godine je za naš list rekla da je formiranje novog pokreta „očajnički“ pokušaj predsednika države da za svoju „katastrofalnu“ spoljnu politiku dobije što širu podršku javnosti.

Ona je ocenila i da je osnivanje pokreta potvrda urušavanja rejtinga Srpske napredne stranke. Šta sada misli nismo saznali.

Prve najave o formiranju pokreta Vučić je izneo još sredinom septembra 2022.godine. Tada je rekao da bi u narednih šest meseci trebalo da bude formiran „veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije“. Početkom , tačnije 11. marta iz Vranja, uputio je molbu gađanima da razmisle da se priključe „velikom, narodnom pokretu“.

„Za našu jednu jedinu državu Srbiju koju imamo, koju moramo da sačuvamo za našu decu“, poručio je tada.

Na jednoj od televizija sa nacionalnom pokrivenošću objasnio je i da bi „to bio pokret za „normalnost, racionalnost, pristojnost i uspešnu Srbiju“.

Tada je naveo i da bi formiranje pokreta trebalo da bude završeno u junu 2023. godine, da bi to bio nadstranački pokret i da bi pored stranaka okupljao i intelektualce i nestranačke ličnosti. Precizirao je da formiranje novog pokreta ne znači gašenje Srpske napredne stranke.

Ostaje da se vidi da li će Vučić konačno realizovati ideju o državtnom pokretu a tada ćemo verovatno i saznati kako će se on zvati. Danas se, osim termina Narodni pokret za državu, koristi i termin Narodni pokret za odbranu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari