Nova: SNS planira nove izbore u Beogradu - u igri su dva datuma 1foto FoNet/Beoinfo

Izbori u Beogradu biće ponovoljeni u maju i kako za sada stoje stvari, održaće se odvojeno od redovnih lokalnih izbora koji su planirani za jun mesec, saznaje Nova.

Prema informacijama portala Nova.rs u Srpskoj naprednoj stranci uveliko traju pripreme za izbore u glavnom gradu Srbije, a kao potencijalni datumi za njihovo održavanje pominju se 12. ili 19. maj ove godine.

Iako je delovalo da će Srpska napredna stranka gotovo sigurno formirati većinu sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima, Socijalističkom partijom Srbije i delom odbornika sa liste “MI-glas iz naroda” Branimira Nestorovića, sve se promenilo nakon Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj su posebno apostrofirani izbori u Beogradu zbog ogromnog broja nepravilnosti (u prvom redu zbog prijavljivanja fantomskih birača na fiktivne adrese) koje su diretkno uticale na izborni rezultat u prestonici Srbije i raspored odbornika u Skupštini grada.

Prema rečima naših izvora, bliskih vrhu vladajuće partije, naprednjaci su spremni da prihvate ponavljanje glasanja u najvećem gradu Srbije, ali s druge strane očekuju da predstavnici EU to protumače kao njihov gest dobre volje i da se nakon toga odustane od zahteva za međunarodnu istragu izbora.

“To bi bila jedna vrsta dogovora u kojem mi (SNS prim.aut) prihvatamo ponavljanje izbora, a da se zauzvrat ne produbljuje priča o međunarodnoj istrazi, već da se sačeka izveštaj ODIHR-a i njihove preporuke za unapređenje izbornog procesa. I sam predsednik Vučić je rekao da je vlast spremna da implementira preporuke koje stignu od te međunarodne institucije, ali je zahtev da stranci ne traže ništa mimo onoga što ODIHR bude tražio”, objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari