Da li je Vučićev pokret umro i pre nego što je formiran: Koalicioni partneri SNS-a još nisu dobili poziv da učestvuju 1Foto FoNet Milica Vučković

Iako je do Vidovdana ostalo desetak dana, još uvek se ne naziru ni konture Pokreta za državu i narod, čije je osnivanje baš na taj dan najavio Aleksandar Vučić. Nije poznato ko će sve postati deo tog šireg pokreta koji bi, kako nezvanično saznajemo, trebalo da obuhvati i Srbe iz regiona, ali ni da li će taj pokret imati rukovodeće organe. Nije poznato ni kako će se zvati, niti koje stranke vladajuće većine su tamo dobrodošle. Detalje, kako navode naši sagovornici zna jedino Vučić i za sada i ne deli ni sa kim.

„Već za Vidovdan zbog krize, krećemo u formiranje pokreta za narod i državu da bismo imali bazu da sačuvamo našu zemlju u naredne dve i tri krizne godine koje su ključne za našu državu. Zamoliću i SNS da bude stožer svega“, rekao je Vučić na nedavno održanom kontramitingu u Beogradu, a u nedelju je Srbima sa Kosova i Metohije poručio-Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji i na Vidovdan će Srbi preuzimati sve što mogu kako bi sačuvali mir, u skladu sa međunarodnim normama“.

Šta će to konkretno značiti ne znaju ni Srbi sa KiM, ali ni većina Vučićevih koalicionih partnera koji još, kako tvrde, nisu dobili poziv da budu deo narodnog pokreta. Da podsetimo kada se prvi put pojavila informacija o formiranju pokreta gotovo sve stranke vladajuće većine obelodanile su da nemaju ništa protiv te nove organizacije i da samo čekaju zvaničan poziv koji nikako da stigne.

Izgleda da je poziv za sada stigao samo u Pokret socijalista Aleksandra Vulina, odakle poručuju – imajte malo strpljenja.

„Trenutno imamo dovoljno problema kojima se mora dati prioritet. Radi se intenzivno, a sve će se čuti i videti na Vidovdan“, kaže za Danas Đorđe Komlenski, potpredsednik PS.

Vučiću, kako tvrde Danasovi izvori nije problem Pokret socijalista, jer zna da ima Vulinovu podršku, ali ne zna kakav će na kraju biti stav socijalista po pitanju Pokreta.

Doduše Ivica Dačić je više puta ponovio da je SPS otvoren za razgovore, ali i da se neće dovoditi u pitanje identitet i samostalno političko delovanje SPS-a.

Međutim, kako nezvanično saznajemo dobar deo socijalista se, ipak, opire ulasku u Vučićev pokret, jer smatra da bi utapanje u pokret značilo i gubljenje identiteta.

„Utapati se u veliki entitet, koji je u ovom trenutku pretežno naprednjački, može biti pogubno po SPS. Ako bi SPS ušao u takav entitet izgubio bi ono što još samo ima, a to je identitet. Ako će Pokret izgedati kao Srpska lista na Kosovu, a da SPS-a nema nigde, onda hvala lepo, nećemo biti deo toga“ , kaže jedan od funkcionera SPS i dodaje sačekajmo, ipak, taj Vidovdan“.

Dodaje da u stranci postoji ozbiljan broj ljudi koji nisu za pristupanje Vučićevom pokretu, pri čemu nisu protiv koalicije sa SNS-om.

Dobro obavešteni izvori Danasa navode da grupa nezadovoljnih socijalista čak razmatra mogućnost stvaranja nove Socijalističke partije do septembra, a radni naziv bi bio Nova SPS.

Ivica Dačić to, međutim, demantuje za Danas i kaže da su to gluposti i naučna fantastika koja nema veze sa stvarnošću. „Kakve su to gluposti. Vi baš mnogo čitate naučnu fantastiku“, poručio nam je Dačić.

Izvori Danasa navode da ulaskom u Narodni pokret nisu oduševljeni ni članovi stranke Milorada Dodika, ali ni sam Dodik i rado bi da izbegnu Vučićeu ideju o stvaranju svesrpskog pokreta.

„Uglavnom, sve vezano za Narodni pokret ide traljavo i niko ne hrli da uđe u to. Takođe, velike su tuče na lokalu i pozicioniranja funkcionera, jer oni koji su u vrhu lokalnog SNS nisu sigurni da će biti u vrhu novog pokreta“, kažu izvori Danasa.

Sagovornici Danasa iz SNS tvrde da poput koalicionih partnera, ni oni nemaju neke šire informacije o pokretu čije se formiranje očekuje uskoro.

„Vučić sve to drži u tajnosti i vrlo je uznemiren zbog dešavanja na Kosovu“, kažu naprednjaci.

Na pitanje imaju li informaciju ko će sve biti deo tog pokreta, odgovaraju samo – pitajte nas posle Vidovdana.

„Vučićev novi pokret je umro pre nego što se formirao. Zvaničan datum propasti je bio dan velikog kontramitinga, 26. maja kada se jasno videlo da je to promašena priča. A dva najsrećnija čoveka toga dana su bili Dodik i Dačić koji su uživali u svakoj sekundi Vučićeve propasti, a to će im ujedno biti i alibi da oni eskiviraju ulazak u tog političkog frankenšrajna“ , kaže za Danas Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

On kaže da kada je „diktator na svom kraju on po pravilu ima najluđe i najmegalomanskije ideje.

„Vučićev san je da na Vidovdan bude proglašen za predsednika svih Srba i da po uzoru na devedesete na Kosovu formira srpsku autonomnu oblast (poput SAO Krajina) kako bi i tamo dobio nekog srpskog predsednika da ga podrži. Sva sreća pa će se to sve urušiti i onda će nova vlast moći da normalnom politikom brani ustavni poredak zemlje, a i regionalnu poziciju u kojoj je Beograd pijemont, a ne tamni vilajet kao danas“, navodi Parović..

Sagovornici Danasa ističu da Vučić ni sam ne zna šta da radi sa svojim pokretom, jer mu sva istraživanja pokazuju da stvari ne stoje kako on želi i da je pokret osuđen na neuspeh.

„Lansiran je, između ostalog, kako bi prepakivanjem SNS-a, bio sprečen dalji pad njegovog i Vučićevog ličnog rejtinga. Međutim, naprednjačkom i dalje zakulisnom šefu jasno je da ono što je zamišljeno kao „spasonosni pokret“ neće bolje proći od istrošenog SNS-a.
Čak i stari naprednjački glasači koji su počeli da se bude iz hipnotičkog sna, shvataju da se radi o prevari“ , objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Tim pre je, kako kaže, to prepoznatljivo kada onaj ko za sebe tvrdi da je državotvoran i nacionalan, vodi Srbiju ka sve bližoj kosovskoj kapitulaciji.

„Zato Vučić sada očajnički smišlja kako da izvuče neku malu, makar i površinski gledano, kosovsku pobedu pre Vidovdana, kako ne bi obznanio formiranje pokreta kao neskriveni gubitnik. No, to ga uvodi u rizik da se konfrontira sa Vašingtonom, kome služi i obično demonstrira „ura patriotizam“ kada dobije za to dozvolu. Nikada se bez toga glumački ne busa u svoje srpski grudi. Sada još nije dobio za to odobrenje, a vreme mu ističe. Zato je Vučić sada na granici histerije u očekivanju Vidovdana“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari