dačić i vučićFoto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV

Dugi niz godina iz najdugovečnije stranke na našoj političkoj sceni, Socijalističke patije Srbije, stižu uglavnom iste poruke da su spremni za izbore ma kada oni bili raspisani. Tim pre javnost je iznenadila poruka Ivice Dačića, lidera SPS, da je on apsolutno protiv vanrednih izbora i da se zalaže za dijalog vlasti i opozicije u parlamentu.

Razloge Dačićevom zaokretu, kako smatraju sagovornici Danasa, treba tražiti u činjenici da je i sam siguran da ne može da ponovi prošlogodišnji izborni rezultat, ali i i da ga ulazak u Vučićev Narodni pokret podseća na tamni vilajet iz koga nema povratka.

Prema njihovim rečima, Dačić je načelno u pravu što smatra da bi razgovori vlasti i opozicije trebalo da budu u Skupštini Srbije i da treba smiriti političke strasti.

„Tačno je to što Dačić kaže i skupština bi tome trebalo i da služi, ali već godinama unazad to je mesto za raspirivanje tenzija, polarizaciju i rijalitaziciju političkog života. Tako da načelno govoreći on je u pravu da dijalog treba vratiti u parlament, ali je problem što naša skupština tome ne služi i to ne samo danas, juče, već godinama unazad“, smatra Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Uprkos Dačićevom načelnom stavu o smirivanju tenzija, sagovornici Danasa tvrde da su njegovi motivi zbog kojih je protiv novih izbora čisto politički.

Prvi i veoma bitan razlog je, kako kaže Vukadinović, to što je i sam Dačić siguran da SPS ne može da ponovi prošlogodišnje izborne rezultate.

„Taj dvocifreni rezultat bio je veliki čak i za njihova očekivanja, a kamoli za posmatrače. Teško da bi socijalisti sada to mogli da ponove i zato su najglasniji protivnici parlamentarnih izbora“, smatra Vukadinović i dodaje da je drugi razlog možda još važniji za SPS u ovom trenutku.

To je, kako kaže, priča o Vučićevom Narodnom pokretu koji se najavljuje već nekoliko meseci.

„Pretpostavlja se da bi SPS morao da se nađe u tom Vučićevom pokretu, koji najavljuje i izlazak na izbore. To je neka vrsta tamnog vilajeta za SPS – ako uđu kajaće se, ako ne uđu opet će se kajati. Priključenjem Vučićevom pokretu socijalisti bi u velikoj meri izgubili svoju političku autonomiju i pretvorili se u širu grupu za podršku predsedniku. To je ponuda koju, po meni, SPS ne može baš da odbije, ali mu se baš ni ne prihvata. Iz ta dva razloga, a pre svega zbog ovog drugog je Dačić protiv parlametarnih izbora“, ocenjuje Vukadinović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, podseća da je Dačić na prošlim parlamentarnim izborima nastupio sa izrazito proruskom i nacionalnom pričom i na osnovu toga postigao rezultat iznad očekivanog.

„Prvo, deo tako opredeljenih nekadašnjih birača SPS-a (razočaranih zbog ponašanja Dačića u prethodnom periodu), odlučio se da ponovo podrži tu stranku. Drugo, deo razočaranih birača SNS-a – a opet i dalje dovoljno medijski hipnotisanih da apriori negativno doživljavaju sve druge političke aktere van vladajuće koalicije – opredelili su se u aprilu 2022 za socijaliste. Tome je doprinela i činjenica da je Vučić izbegavao kako kosovsku temu, tako i pitanje rusko-srpskih odnosa u okolnostima izbijanja rata u Ukrajini. Nije želeo da priča ono što se njegovim biračima ne dopada, ali ni da se zameri Zapadu“, napominje Anđelković i dodaje da je stoga morao tokom izborne igre da posmatra kako makar deo plodova njegove demagoške priče iz ranijeg perioda uzima Dačić.

Sagovornik Danasa podseća i da je Dačićev izborni rezultat poprilično revoltirao Vučića, pa je zbog toga posle izbora bio izložen seriji medijskih i drugih udara.

Na kraju je, ipak, dobio veći deo vladinog kolača nego ranije, ali mu je to umnogome preselo. Uz to, kako Anđelković istiće, morao je da promeni svoju predizbornu priču.

„Od Kosova više nije ostalo ništa. Preko noći je stao uz Vučićevu politiku kosovske kapitulacije, kao što mu je prepustio i definisanje odnosa sa Moskvom. Dačićevi birači jasno vide da ih je po tim pitanjima varao mnogo drskije nego Vučić svoje, što ne znači da na drugim poljima tome vičan lider SNS-a nije prevazilazio kolegu iz SPS-a u plasiranju propagandnih iluzija. Glasači ne pamte dugo, ali ipak ni ne zaboravljaju za malo više od godinu dana šta je ko govorio u vezi sa onim do čega im je posebno stalo, a lako se vidi kako stvarno stoje stvari“, poručuje politički analitiar.

Dodaje da bi zato, a to dobro zna i sam Dačić, bio ozbiljno kažnjen na prevremenim skupštinskim izborima, ako bi do njih relativno brzo došlo, čak i ako bi pokušao da reprizira svoju patriotsko-rusofilsku PR seriju. To bi, kaže, sada delovalo tragikomično, a i pitanje je da li bi se vođa socijalista na nju odlučio i iz straha od Vučića.

Sagovornici Danasa slažu se da je teško voditi kampanju tako što se stoji iza velikog vođe iz druge partije i samo klima glavom, a pogotovo zbog činjenice da su Dačić i socijalisti neotporni na pritiske naprednjaka.

Ukoliko bi Dačić zajedno sa Vučićem, kao deo njegovog pokreta, izašao na izbore, u tom slučaju, kaže Anđelković, nož i pogača, kako to kaže naš narod, u potpunosti bi bili u rukama aktuelnog predsednika Srbije i SNS-a.

„Teško da bi u takvim okolnostima Vučić bio darežljiv prema, već potpuno ukroćenom i poniženom Dačiću koga nesumnjivo i ne trpi, jer ga doživljava kao prevrtljivog slugu. Polazeći od toga, za njega je jedino, makar kratkoročna, spasonosna opcija, odlaganje izbora. Naravno, svoj lični interes će prikrivati lažnim pričama o stabilnosti, potrebi da se vodi dijalog i sličnom. Što naravno ne znači da sve to nije tačno, ali je Dačiću taman bitno koliko i Kosovo ili odnosi sa Rusijom. To su za njega samo čipovi dok igra rulet u cilju ličnog opstanka na vlasti“, zaključuje Anđelković.

Sagovornici Danasa podsećaju da Dačić jednog dana poziva na dijalog u parlamentu i smirovanje tenzija između vasti i opozicije, a drugi dan žestoko optužuje opoziciju da su njihovi protesti klasične skandalozne zloupotrebe velike tragedije u sitnopartijske i političke svrhe. Kako dalje navode, treći dan lider socijalista poziva na veliki kontramiting koji je Vučić najavio za 26, maj. Dodvravajući se Vučiću, Dačić tvrdi da samo jaka i stabilna Srbija sa ozbiljnim i odgovornim rukovodstvom, može da osigura budućnost naše zemlje i da Srbija ne sme da stane.

Zanimljivo je, ali i ne manje važno, da su i funkcioneri SPS iznenađeni stavom Dačića da je protiv vanrednih izbora. Kažu da na stranačkim organima o tome nije bilo reči, niti se uopšte razgovaralo o izborima i promeni stava da je SPS uvek spreman za izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari