Da li je vreme za sastanak Vučića i Dačića? 1Dačić i Vučić Foto: EPA/ LAURENT DUBRULE (arhiva)

Lideri vladajuće koalicije SNS i SPS, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, nisu se sinoć sastali kako bi, ako je moguće, razrešili odnose kojima je lider naprednjaka nezadovoljan, rekli su Danasu izvori bliski vlasti.

Hoće li do susreta doći danas nije poznato, ali zasad taj susret nije u Vučićevom planu, navode naši izvori. Dačić je za svaki slučaj sinoć otkazao sve svoje današnje sastanke.

Nova drama na političkoj sceni Srbije nastala je sinoć kada su mediji bliski vlasti javnosti servirali vest u kojoj je predsednik SNS Vučić sinoć svojim stranačkim saradnicima rekao da je spreman da ide na izbore kao kandidat za premijera jer neće da popustiti pod ucenama ni zapada, ni SPS, ni lažnih desničara.

On je, kako su premneli mediji njemu bliski, veoma razočaran ponašanjem socijalista, koji su na propšlonedeljnoj posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, bili negde između, želeći da se dodovore svima. A do izbora bi, kako su preneli tabloidi, moglo da dođe u septembru.

Da socijalisti ostaju čvrsto uz Vučića i podržavaju njegovu politiku u vezi sa KiM, brže bolje je saopštio Dačić.

Reagovla je premijerka Ana Brnabić, koja je, kako je preneto u medijima, sinoć održala sastanak sa ministrima iz SNS, ali i predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Darko Glišić koji je optužio Dačićeve socijaliste za „flertovanje sa opozicijom“.

Nezadovoljstvo naprednjaka socijalistima nije ništa novo. Funkcioneri SNS su i tokom proteklih godina s vremena na vreme prozivali SPS da se dovoljno ne zalaže za Vučića i njegovu politiku, držeći ih tako na kratkom lancu.

To se dogodilo i posle izbora prošle godine kada je SPS-u zamereno što su građanima obećavali da se sankcije Rusiji neće uvoditi. Do poslednjeg momenta, Vučić je u neizvesnosti držao Dačića i u procesu formiranja Vlade, odnosno vladajuće koalicije.

Da li je ovo samo još jedna predstava za javnost kako bi joj se skrenula pažnja sa pritiska pod kojim je Vučić zbog potpisivanja francusko-nemačkog plana odnosa Srbije i Kosova ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, ukoliko zaista dođe do odluke da se ide na vanredne izbore, otvara se važno pitanje a to je šta će biti sa dokumentom koji su pred Srbiju i Kosovo stavili SAD i EU, a koji je, kako smo sinoć mogli da čujemo prihvatio i premijer Kosova Aljbin Kurti.
Održavanje izbora može biti u cilju odlaganja potpisa na dokument, ili će možda, što je čini se malo verovatno, izbori biti održani nakon što dokument iza kojeg stoji Zapad bude potpisan.

Mladen Mrdalj, politikolog, rekao je sinoć za Danas da je nakon kratkog obraćanja Vučića na društvenim mrežama stekao utisak da je u pitanju zbilja ozbiljna varnica na liniji Vučić-Dačić, ali i poručio da Vučić na Dačića „ne sme da udari“ ako ne obezbedi alternativu za koaliciju sa nekom prozapadnom opcijom, te ostavio mogućnost da takva, Zapadu okrenuta, opcija već sa njim pregovora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari