Turajlić: Opozicija da izađe na izbore u više kolona 1Foto: Fonet

Izlazak opozicije na beogradske izbore u jednoj koloni po mom dubokom ubeđenju ne samo da nije neophodan, već ne bi bio ni koristan – ocenjuje za Danas profesorka Srbijanka Turajlić, jedna od osnivača Pokreta slobodnih građana.

Različito od mnogih ovdašnjih analitičara, profesorka Turajlić smatra da bi izlazak opozicije u jednoj koloni odbio veliki broj glasača koji ni pod kojim uslovima ne bi glasali za jednog u toj koloni. Ona objašnjava da izlazak u više kolona daje šansu biračima da glasaju u skladu sa vrednosnim stavovima i programom svake od njih.

Turajlić ističe da opozicioni lideri na čelu svake od kolona imaju odgovornost da procene da li su u stanju da pređu cenzus ili bi trebalo da odustanu od učešća na izborima i pozovu svoje birače da glasaju za neku drugu listu, jer je svaka koja ostane ispod cenzusa čist dobitak za aktuelnu vlast.

Upitana kako ocenjuje međusobne lične napade lidera opozicionih stranaka, te da li misli da pomenuti takvim ponašanjem odbijaju potencijalne glasače, Turajlić odgovara da ne razume potrebu bilo kog lidera bilo koje opozicione stranke, a posebno stranke na vlasti, da ma koga lično napada. Shodno tome, ističe da joj je neobično drago što među osnivačima Pokreta nema onih koji učestvuju u ličnim trvenjima.

– Nesumnjivo je da nijedna lista neće imati apsolutnu većinu na gradskim izborima, te da će gradska vlast morati da bude stvorena koalicijom. Ubeđena sam da će lista Pokreta slobodnih građana imati veliki broj glasova, te da će biti u poziciji da predvodi sastavljanje postizborne koalicije. Otuda je neobično važno što se Pokret od nastanka obavezao da ni pre ni posle izbora neće sarađivati sa strankom Aleksandra Vučića, kao i na to da nas vezuju elementarne ljudske i demokratske vrednosti – poručuje Turajlić.

Ona još jednom podseća potencijalne koalicione partnere da su pomenuta dva principa uslov za saradnju sa Pokretom slobodnih građana. Budući da će se gradska vlast baviti ogromnim nagomilanim problemima prestonice, priča Turajlić, razumljivo je da će se Pokret ograničiti na vrednosni sistem, a ne na stavove o političkim pitanjima koji se ne tiču gradske problematike.

– Dakle, svako ko je saglasan da se sa Vučićem ne može graditi bolje sutra, i ko poštuje osnovne vrednosti demokratije, to jest vladavinu prava, ljudska prava te fer i slobodne izbore, dobrodošao je za saradnju. S druge strane – ko god da je u pitanju, ako krši neki od pomenutih principa, ne može biti naš partner – kategorična je Turajlić.

Profesorka odbija da komentariše stav prvog čoveka Dveri Boška Obradovića da je raskid Saše Jankovića sa Demokratskom strankom „pametan i i ispravan potez“, jer za to ne vidi nikakvu potrebu. S druge strane, inicijativa ministra odbrane Aleksandra Vulina da se u objektima Vojske Srbije postave slike predsednika Aleksandra Vučića naišla je na njen komentar.

Turajlić zapaža da se u normalnim zemljama, u kojima funkcioniše pravni sistem i u kojima važe osnovna demokratska načela, pitanje da li će se negde postaviti slika predsednika Republike ne postavlja, te da odgovor na njega umnogome zavisi od tradicije kakvu zemlja ima.

– Međutim, u zemlji koja je 40 godina živela sa kultom jedne ličnosti i koja trenutno ima predsednika koji na sve moguće načine izgrađuje svoj kult ličnosti, postavljanje takvih slika bila bi samo jedna od kockica u tom mozaiku. Bilo bi daleko bolje kada bi se gospodin Vulin pozabavio depolitizacijom vojske i kada bi možda primetio da nije u skladu sa svetskim standardima da njen vrhovni komandant bude predsednik političke stranke – poručuje Turajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari