Turajlić: Srbija sedi pred vratima EU i ne ispunjava standarde, a Vučić se s nama igra kao igračkama u pesku (VIDEO) 1Foto: YouTube/Printscreen/N1

-Potpuno je nebitno ko će biti kandidat za gradonačelnika. To može da bude zanimljivo na nivou trača da li su ili nisu prevarili Šapića. Beograd će biti vođen onako kako gospodin Vučić zamislio kako Beograd treba da se vodi, rekla je gostujući u jutarnjem programu „Novi dan“ na N1 profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić.

Govoreći o odborniku u Skupštini grada Vuku Staniću, koji je ušao na listi koalicije NADA, kao kadar stranke „Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti)“, odnosno frakcije POKS-a oko Vojislava Mihailovića, Turajlić je upitala da li je moguće da je NADA tako nekritični sastavljala listu, stavljajući kao kandidata čoveka čija biografija ničim ne zavređuje tu poziciju.

– Trenutno definitivno, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, nije bilo „trojanskog konja“ u opoziciji. Kažem trenutno zato što ne znamo kako će se stvari dalje odvijati. Da li će na nekoj narednoj sednici kad oni ne budu imali 56 ili 57 odbornika u sali, kada neko bude imao kijavicu, neko da odigra tu ulogu „trojanskog konja“, ja to ne znam, navela je profesorka BU u penziji i dodala da su se opozicioni odbornici na toj sednici držali vanredno, te da joj je po njenom mišljenju najbolji bio odbornik Ne davimo Beograda Radomir Lazović.

Lazović je u međuvremenu podneo ostavku na mesto odbornika u Skupštini grada.

Turajlić, govoreći o ostavci Vladete Jankovića, kaže da on ima puno pravo na takav ili bilo kakav gest, zbog onoga što je učinio u ovoj kampanji.

Ona je rekla da joj se čini i da se rezultati parlementarnih izbora i dalje čekaju, a samim tim i konstituisanje Vlade, svesno prolongiraju.

-Prošlu Vladu, koja je bila više nego evidentna, smo dugo čekali. Mislim da Vučić voli da se igra sa svojim ljudima, jer kod njih vlada nervoza ko će u Vladu ući, te čeka da vidi ko će šta da da. Tako ih disciplinuje. On se sa građanima igra poslednjih deset godina, živeći u svom svetu u kom je on sebi najsposobniji. Mi smo mu igračke koje je neko stavio u pesak da bi on mogao da ih pomera. Srbiji se to dešava, jer ima čoveka koji se igra u pesku, umesto da vodi državu, kaže Turajlić.

Moguće da je tačno da je nemački kancelar Šolc ojačao poziciju Aleksandra Vučića, ali da su upitne posledice koje će Srbija imati zbog Vučićevog odnosa prema nemačkom kancelaru, koji je nedavno bio u poseti Beogradu.

– Možete vi bezobrazno, sa gledišta jedne male zemlje koja se ništa ne pita, i nikada se nije pitala, da odgovorite nemačkom kancelaru kako god hoćete, ali će ta zemlja da ima posledice. Mogao je Milošević da drži ambasadora Cimermana pred vratima četiri sata, ali se to po nas završilo kako se završilo. To pokazivanje mišića tamo gde im nije mesto je štetno za zemlju. Ne znam u čijim očima ga ojačalo, ocenila je profesorka BU.

Ona je dodala i da ništa neočekivano nismo čuli od Šolca, kao i da isto tako ništa neočekivano nije čuo ni predsednik Srbije.

-Srbija se opredelila da ide u EU, ali se nikada nije ozbiljno opredelila da se evropeizuje. Neke evropske vrednosti nisu baš jasne, ali postoje one koje su neupitne – insitucije, niska stopa korupcije, izdvajanje za obrazovanje i kulturu da bi mogli da žive. Niz pravila nikada nismo usvojili, računajući da ćemo mi biti Evropi bitni pa će oni nas prihvatiti. Istina je da su neke zemlje ušle u EU iako nisu ispunile standarde, ali one su bile zanimljive Evropi za ulazak, a mi smo nažalost u to vreme ratovali, rekla je Turajlić dodavši da smo mi standarde EU ispunili živeli bi bolje i prijatnije bili ili ne bili u EU. Pitanje ulaska u EU ne bi bilo tako goruće, jer bi smo imali sređenu državu.

Besmisleno je razočaravanje u Evropsku uniju, jer Srbija čeka pred vratima EU neispunjavajući standarde, stoga je logično zašto na ta vrata nije puštena. Ulazak u EU zavisi od Srbije, to jest od toga da li će se urediti, ali i od načina na koji će EU funkcionisati, jer sadašnji način funkcionisanja neodrživ. Dobro bi bilo da Evropska Unija ima zajednički interes, odnosno da EU radi u zajedničkom interesu Evrope, a ne da bude skup parcijalnih nacionalnih interesa, smatra Turajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari