"U komunikaciji sam sa njim": Šta jedini Srbin u Skupštini Severne Mitrovice misli o izboru novog gradonačelnika? 1Foto: KoSSev

Jedini odbornik iz srpske zajednice u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dušan Milunović kaže da će danas prisustvovati svečanoj sednici i čestitatu novom gradonačelniku Erdenu Atiću na preuzimanju dužnosti.

Atić bi danas trebalo danas da podnese zakletvu, na sednici koja bi trebalo da počne u 11 časova. Pre preuzimanja funkcije gradonačelnika, Atić će podneti ostavku na mesto odbornika, s obzirom da je do sada bio na toj poziciji.

“Ja ću prisustvovati sednici i čestitati gospodinu Atiću. Razlog za to je vrlo jednostavan. Na izborima koji su već jednom odlagani svako je mogao da prijavi i da pokuša da odnese pobedu. Razlozi bojkota srpskog naroda ovih izbora su svima poznati, ne ulazeći u to da li su bili pametni ili ne. Ono što znam i što se vidi na terenu proizvešće samo štetu našem narodu, kao sto je to bio slučaj i sa ostavkama i barikadama, i neće doprineti ničem drugom sem kao argument Srpskoj listi koja će pokušati da trguje time kako bi se vratila u politički život nakon ostavki koje su podneli”, smatra Milunović koji dodaje da je napuštanje institucija proizvelo samo štetu građanima.

Jedinu korist od napuštanja institucija Srbi vide, kaže naš sagovornik, u tome što su se „spasili samovolje Srpske liste koja je prethodnih 10 godina imala apsolutnu vlast kako na teritoriji Mitrovice, tako i čitavog Kosova”.

Poručuje da ima jasna očekivanja od novog gradonačelnika, te da se nada će ovaj obavljati svoju dužnost časno i pošteno, te da će svakog građanina tretirati ravnopravno bez obzira na nacionalnu, versku i stranačku pripadnost.

“U komunikaciji sam sa njim i dobio sam uveravanja da će upravo tako i biti. Mi nemamo izbora moramo se uhvatiti u koštac sa problemima koji su u našem gradu vidljivi na svakom koraku”, poručuje Milunović.

Najavljuje da će kao odbornik izaći sa jasnim predlozima i rešenjima za Severnu Mitrovicu kako bi, kaže, pokušao da podspeši život svakog svog sugrađanina.

“Vreme će pokazati da li će građani biti zadovoljni radom lokalne samouprave”, navodi on.

Milunović navodi i da nema informacija o najavi presednika Srbije da će tri novoizabrana gradonačelnika položiti zakletve danas u SO Severna Mitrovica.

„Što se tiče najave predsednika Vucica o polaganju zakletve gradonačelnika drugih opština u zgradi mitrovačke opštine stvarno niti imam informacije niti imam šta da kažem. Tu visoku politiku prepuštam ljudima koji su za to i zaduženi. Ja jasno znam svoja prava i obaveze koje proizilaze iz mog odborničkog mandata  i nastaviću da radim bez obzira na pritiske o kojima ću nadam se imati prilike da pričam nekom drugom prilikom“, odgovara Milunović.

Ovaj odbornik je takođe podržao proteste „Srbija protiv nasilja“ koji će se nastaviti danas u 18 časova ispred Skupštine Srbije.

Na mesto odbornika ovaj Mitrovčanin je došao po automatizmu, nakon što su ostavke pre šest meseci podneli predstavnici Srpske liste.

Bio je kandidat na listi Građanske inicijative „Srpski opstanak“, ali se nakon prihvatanja mandata ova organizacije od njega ogradila, te Milunović trenutno deluje kao samostalni odbornik.

"U komunikaciji sam sa njim": Šta jedini Srbin u Skupštini Severne Mitrovice misli o izboru novog gradonačelnika? 2
foto: Printscreen/Facebook

Atić je osvojio najviše glasova Mitrovčana na izborima 23. aprila. Shodno kosovskim propisima gradonačelnici se biraju neposredno, te na svečanoj sednici lokalne Skupštine samo polažu zakletvu.

Izbore su građani srpske nacionalnosti većinski bojkotovali, a to su učinili i njihovi politički predstavnici u Mitrovici – Srpska lista i Građanska inicijativa „Srpski opstanak“, koje su ranijih godina izlazile na izbore. Isto je bilo i u drugim opštinama u kojima su izbori održani  – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan.

Vanredni izbori u četiri opštine na severu Kosova održani su 23. aprila ove godine, pomenute izbore su bojkotovali Srbi, a ukupna izlaznost bila je 3,47 odsto od svih upisanih birača, te je kandidat „Samoopredeljenja“ u Severnoj Mitrovici pobedu odneo sa nešto više od 500 glasova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari