U Kuli će se izbori ponoviti na četiri biračka mesta, u Somboru odbačeni zahtevi za poništavanje glasanja 1Foto: A. Latas/Danas

Republička izborna komisija donela je rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja za narodne poslanike na četiri biračka mesta u opštini Kula, i to na biračkim mestima 1, 21 i 33, kao i o odluci o utvrđivanju broja glasačkih listića, a na osnovu prethodno donetog rešenja biće ponovno glasanje i na biračkom mestu 7. U Somboru je GIK odbacio zahteve za poništenje glasanja.

Na sednici koju je održala Republička izborna komisija utvrđeno je da na mestima gde se ponavljaju izbori ima ukupno više od 12.000 birača. Ponovljeni izbori će se održati 30. decembra.

Iz odbora Demokratske stranke kažu da su zahvaljujući posvećenosti i zalaganjem kontrolora koalicije „Srbija protiv nasilja“, kao i drugih opozicionih lista“, te članova Izborne komisije u Kuli Bojane Radović i Marka Bošnjaka registrovane brojne neregularnosti i uloženi prigovori na zapisnike u Kuli.

„Na jednom od oborenih biračkih mesta, kontrolni listići u kutijama i za pokrajinske i za republičke izbore nisu bili potpisani od strane prvog glasača, što možda možemo smatrati slučajnom omaškom. Međutim, na svim ostalim biračkim mestima razlog za ponavljanje glasanja je nepotpisana potvrda o glasanju van biračkog mesta. Ti birači su bili zaokruženi u biračkom spisku, a glasački listići ubačeni u glasačke kutije. Sve navedeno potvrđuje navode opozicije o ‘fantomskim biračima’ i drugim neregularnostima vezanim za glasanje van biračkog mesta. Na nekim biračkim mestima u Kuli za glasanje van biračkog mesta bilo je prijavljeno čak deset odsto glasača upisanih u birački spisak“, navele su demokrate u saopštenju.

Kada je reč o izborima za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinska izborna komisija donela je odluku o ponavljanju izbora na pet biračkih mesta u Vojvodini.

Glasanje se ponavlja na biračkom mestu broj 8 na teritoriji opštine Plandište, na biračkom mestu broj 34 na teritoriji Grada Zrenjanina, na biračkom mestu broj 70 u Pančevu, na biračkom mestu broj 7 u Kuli i broj 21 u Crvenki.

Prema rečima predsednika Pokrajinske izborne komisije Rajka Marinkovića, odluka je doneta po službenoj dužnosti i izbori će biti ponovljeni u subotu, 30. decembra.

Glasački listići za glasanje birača na ponovljenim izborima štampaće se u roze boji, a kontrolni list za proveru ispravnosti na papiru bele boje. Na biračkim mestima će biti utvrđeni i novi birački odbori.

GIK u Somboru odbacio zahteve za poništavanje glasanja

GIK u Somboru je odlučivo po zahtevima koalicione liste „Srbija protiv nasilja“ za poništavanje glasanja i kako se može videti na sajtu Republičke izborne komisije, o stavljanju van snage zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja na izborima za narodne poslanike na biračkim mestima na teritoriji grada Sombora.

Gradska izborna komisija odbacila je zahtev opozicije za poništavanje glasanja za parlamentarne izbore u Somboru kao neblagovremen, piše SOinfo.

Potom su članovi GIK-a, preglasavanjem doneli odluku o odbacivanju pristiglog zahteva koalicije „Srbija protiv nasilja” za poništavanje glasanja za Skupštinu APV.

„Za” je glasalo 14 članova GIK-a ispred vladajuće stranke, a da su „protiv” bila četiri prerdstavnika opozicionih lista Srbija protiv nasilja i koalicije Nacionalna demokratska alternativa – Nada (Novi DSS i POKS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari