U Nišu na referendumu o promeni Ustava glasa 231.831 građana 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U Nišu će sutra na referendumu o promeni Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe moći da glasa 231.831 građana sa pravom glasa.

U gradskoj opštini Medijana pravo glasa imaće 78.999 građana, u opštini Palilula- 64.547, u opštini Pantelej- 46.102, u opštini Crveni Krst- 30.288, a u gradskoj opštini Niška Banja- 11.895 građana.

U Nišu ima ukupno 176 glasačkih mesta, a o izmeni Ustava moći će da glasaju i osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu.

Prema uputstvu Republičke izborne komisije, birač nije u obavezi da obaveštenje ili poziv za referendum ponese na biračko mesto, a birački odbor ne sme da uslovi birača pokazivanjem tog obaveštenja.

Glasači su dužni da ponesu važeću ličnu kartu ili važeći pasoš kako bi dokazali svoj identitet.
Vozačka dozvola nije dovoljna za utvrđivanje identiteta jer ne sadržo jedinstveni matični broj građana.

U u putstvu RIK se navodi da svako glasačko mesto mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja.

Pre, tokom i po završetka glasanja, potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za za glasanje, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje.

Na glasačkom mestu mora da se obezbedi razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora, kao i svih drugih osoba koje imaju pravo da borave na glasačkom mestu, kao što su glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK-a, predstavnici medija.

Ako neki glasač uđe na glasačko mesto bez zaštitne maske, član glasačkog odbora će mu je dati.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku kako bi mu se utvrdio identitet na osnovu odgovarajućeg legitimacionog dokumenta.

Prilikom obaveštavanja od strane glasača da želi da glasa van glasačkog mesta, osoba koja prima to obaveštenje dužna je da glasača pita iz kog razloga želi da glasa van glasačkog mesta, odnosno da li je oboleo od kovida 19, ima li simptome te bolesti i da li mu je određena mera karantina.

Glasači su dućni da to to rpijave najkasnije danas.

Članovi glasačkog odbora koji sprovode glasanje van glasačkog mesta obavezno moraju nositi zaštitne maske i zaštitne rukavice i moraju dezinfikovati rukavice.

Poverenici glasačkog odbora, prilikom dolaska kod glasača koji glasa van glasačkog mesta, dezinfikuju ruke glasaču i pomagaču, ukoliko ga on ima, a ujedno se staraju da oni sve vreme pravilno nose zaštitne maske.

Ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od kovida 19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora “sve radnje propisane za obavljanje glasanja van glasačkog mesta vrše ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće glasača”.

Glasač oboleo od kovida 19 ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora.

Građani na referedumu izmeni Ustava mogu glasati sutra od 7:00 do 20:00 časova.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari