U Novom Sadu u petak 11. protest protiv nasilja: U kakvom stanju nam je obrazovni sistem dve nedelje pred početak škole? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Jedanaesti protest „Novi Sad protiv nasilja“ održaće se u petak, 18. avgusta i započeće okupljanjem i obraćanjem kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju od 19 časova.

Nakon toga će se okupljeni građani i građanke uputiti u protestnu šetnju Zmaj Jovinom ulicom, preko Trga slobode, Pozorišnog trga i nastaviti Bulevarom Mihajla Pupuna do broja 6, adrese na kojoj se nalazi Školska uprava Novi Sad, organizaciona jedinica Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Jedanaestim okupljanjem, akcijama i govorima organizatori protesta ukazaće na stanje u kome se nalazi obrazovni sistem, naše škole i druge vaspitne i obrazovne institucije dve nedelje pred početak nove školske godine.

„Prema informacijama kojima danas raspolažemo, u školsku 2023/24. ulazimo nepripremljeni za nove okolnosti i promejnu atmosferu koja je posledica masovnih ubistava i ranjavanja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u selima Malo orašje i Dubona kod Mladenovca u maju mesecu. Dosadašnji odgovori Vlade i Ministarstva prosvete ne ulivaju poverenje: početkom juna naglo i bez najave prekinuta prethodna školska godina. Od tada do danas vlada muk, a školski raspust nije iskorišten kao vreme za pripremu nove politike“, kažu iz Građanskog pokreta „Bravo“.

Zbog toga novoizabranoj ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i njenim saradnicima postavljaju nekoliko pitanja, među kojima su:

Zašto mesecima nema informacija o konkretnim, sveobuhvatim i trajnim rešenjima koje se odnose na bezbednost učenika i zaposlenih u školama i prevenciju nasilja?

Da li su spremni planovi, mere i odgovarajuća stručna uputstva Ministarstva za školske kolektive, nastavnike i pedagoško-psihološke službe pred početak nove školske godine?

Da li su pripremljene odluke koje stvaraju potrebne uslove za angažovanje većeg broj stručnjaka koji će pružati podršku nastavnicima, učenicima i roditeljima, kako u predstojećoj školskoj godini tako i u budućnosti?

Predsednicu Vlade Anu Brnabić pitaju i šta su rezultati dosadašnjeg rada Saveta za sprečavanje nasilja i Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, formiranih nakon masakra u školi Ribnikar, sa zadatkom da pripreme programe podrške?

Gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića između ostalog, pitaju i u kakvom su stanju objekti, školska dvorišta i prostori oko škola na teritoriji grada Novog Sada i šta je Grad preduzeo da se osigura i unapredi bezbednost školskih objekata i prostora oko škola?

Organizatori protesta u Novom Sadu su Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, GP Bravo, Nova – Da se struka pita, Zajedno, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana, Srbija centar – SRCE, Zeleno – levi front, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Most solidarnosti, a sada i Narodni pokret Srbije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari