U rezidenciji ambasadora SAD u Prištini sinoć održana neformalni sastanak o ZSO 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Posle sastanka 31. januara o Zajednici srpskih opština na kom su prisustvovali predstavnici srpske i albanske zajednice iz vlasti, opozicije i civilnog sektora na Kosovu, u rezidenciji ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenijera sinoć je održan neformalni sastanak sa učesnicima te diskusije, preneo je sinoć Reporteri.

Na sastanak su stigli ambasadori akreditovani u Prištini, pojedini predstavnici političkih partija i civilnog društva.

Ambasada SAD na Kosovu je poslednjeg dana januara organizovala diskusiju sa zvaničnicima, političkim liderima, diplomatama i predstavnicima organizacija civilnog društva o Zajednici srpskih opština.

Hovenijer je tada zatražio od kosovske vlade da ponudi svoju viziju ZSO, koja kako je rekao, „štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države“.

„Osnivanje Zajednice srpskih opština nije opciono, jer se radi o pravno obavezujućem sporazumu koji je potvrdila Skupština Kosova i on mora hitno da se sprovede“, izjavio 31. januara Hovenijer.

Zemlje ne mogu da odlučuju koje će pravno obavezujuće sporazume sprovesti, a koje neće. Oni su pravno obavezujući, a Kosovo je zemlja koja sledi vladavinu prava, rekao je Hovenijer u razgovoru sa novinarima kosovskih medija, preneo je tada Kossev.

Naše očekivanje je da će ispuniti svoju pravno obavezujuću obavezu i formirati Zajednicu srpskih opština, dodao je Hovenijer i istakao da čvrsto veruje da je to u interesu Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je juče na Fejsbuku spisak opština u Srbiji koje vode gradonačelnici koji nisu srpske nacionalnosti i upitao zašto zvanični Beograd ne omogući „jednonacionalno udruživanje, kada tako nešto traži na Kosovu“.

On je nedavno izneo i šest uslova za formiranje ZSO. I to su da mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, Zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi, prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dve države, pre osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na severu da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato, Zajednica je deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja i da predsednik Srbije povuče pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari