PROTEST ALBANACA U JUŽNOJ MITROVICIfoto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Poslanica Samoopredeljenja u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aida Ferati-Dolji saopštila je danas da su odbornici na sednici izglasali da se opština Severna Mitovica pridruži Asocijaciji kosovskih opština, prenosi Kosovo onlajn.

Fereti-Dolja je, posle sednice, na Fejsbuku napisala da je taj korak „pokazatelj posvećenosti jačanju i saradnji lokalnih samouprava“.

Saradnja i integracija opština ključni su za rešavanje izazova i izgradnju ujedinjenijeg i održivijeg društva za sve, istakla je Fereti-Dolja.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahim rekao je da će odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica biti upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave na ocenu zakonitosti, a zatim se očekuje da bude upućena u Asocijaciju na razmatranje.

Asocijacija kosovskih opština osnovana je 2001. godine, kao neprofitna organizacija, čiji su članovi organi lokalnih samouprava, izuzimajuću srpske opštine.

Srpska lista saopštila je danas da je nevažeća odluka o članstvu Severne Mitrovice u Kosovskoj asocijaciji opština, jer ju je donela nelegalna i nelegitimna skupštinska većina u toj opštini.

Ta odluka ima jedini značaj jer predstavlja dokaz jasne namere režima kosovskog premijera Aljbina Kurtija da nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i izazivanje dodatne tenzije, navodi se u saopštenju.

Srpski narod i građani Severne Mitrovice nisu pokazali nikakvu želju za ovim članstvom, već je to želja Kurtija da pogorša stanje na terenu i izvrši dodatni pritisak na srpskiu zajednicu, smatra Srpska lista.

Što se udruživanja tiče, građane zanima isključivo Zajednica srpskih opština, kao krovna institucija srpskog naroda koji će se udruživanjem srpskih opština u ovu instituciju zaštititi od režima Kurtija ili nekog drugog ko bi poželeo sutra da svoju političku karijeru gradi na represiji srpskog naroda, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari