U Šapcu se sa malim zakašnjenjem obeležava Dan grada 1

U subotu, 13. juna, Šabac će sa malim zakašnjenjem zbog pandemije korona virusom obeležiti Dan grada.

Pre pet godina 22. april ustanovljen je kao Dan grada Šapca, u spomen kada su Turci 1867. napustili tvrđavu i sam grad.

Za razliku od prethodnih godina kada se ova svetkovina obeležavala u dvorištu Gradske kuće, sa oko 300 do 500 gostiju, ovoga puta svečanost se organizuje na Cvetnom trgu, gde je postavljen dugo čekan spomenik Jevremu Obrenoviću.

Grad je dobio izuzetan spomenik, oko sedam metara visok sa postamentom, i jedini sličan spomenik je posvećen borcima za slobodu od 1912. do 1918. godine u porti Šabačke crkve.

Za 19 časova najavljena je velika svečanost ispred novopostavljenog spomenika. U okviru programa biće dodeljena i najviša priznanja grada Šapca, Aprilske nagrade, koje su ove godine dobili: Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, bend Goblini, sportska porodica Fajfrić, Mesna zajednica „Prnjavor“ i Živodar Aleksić Buba, poljoprivrednik iz Krivaje.

Po ovim nagradama prepoznatljiv je duh grada. Tako su nagrađeni, pored ostalih, Dušan Kovačević, Olja Bećković, vladika Lavrentije, redakcije lista Danas i Podrinske, novinar Milan Jovanović…

Prethodnih dana Šabac je posetila neformalno i sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem razgovarala britanska ambasadorka u Beogradu Šan Meklaud (na fotografiji). U petak je grad posetio i američki ambasador Entoni Godfri. On je na Tviteru objavio sliku ručka sa Zelenovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari