U Sloveniji danas samit Procesa Brdo-Brioni 1ilustracija Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U Brdu kod Kranja danas će biti održan samit Procesa Brdo-Brioni na kojem će biti razmotrena situacija na Zapadnom Balkanu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je ranije najavljeno, uz domaćina skupa slovenačkog predsednika Boruta Pahora i Vučića trebalo bi da učestvuju predsednici Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Zoran Milanović, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Bajram Begaj, članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Pahorov kabinet saopštio je početkom septembra kada je slovenački predsednik boravio u poseti Beogradu i Prištini, da će samit Procesa Brdo-Brioni biti prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer, u cilju jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje i brže integracije Zapadnog Balkana u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari