"U svakom domu na Kosovu može biti oružja": Reporter Danasa na licu mesta - šta sve znamo o događajima od sinoć do danas 1foto FoNet/Kosovo onlajn

Pucnjava koja se sinoć mogla čuti na snimcima, za koje se navodi da su iz Zubinog Potoka, otvorila je ponovo temu nelegalnog oružja na Kosovu.

Reporter Danasa koji se nalazi na licu mesta na severu Kosova razgovarao je sa liderom GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice Aleksandrom Arsenijevićem koji kaže da je ovo zaostavština ratova devedesetih.

– S obzirom na zvaničnu statistiku koja kaže da je na Kosovu prisutno 250.000 pa sve do pola miliona komada ilegalnog oružja, može se zaključiti da ta zaostavština rata 1999. godine na Kosovu i Metohiji ima za posledicu da se faktički u proseku u svakom domu na KiM nalazi jedan do dva komada ilegalnog naoružanja – navodi Arsenijević.

Uzimajući u obzir sever kao teritoriju na Kosovu ona broji 15 procenata što sama matematika govori da se na severu nalazi 37.500 do 75.000 ilegalnog oružja.

„Dok na jugu u svim sredinama se nalazi po istoj računici od 225.000 do 425.000 komada ilegalnog naoružanja. Ako u obzir uzmemo procenat stanovništva po ovoj statistici na severu živi pet odsto stanovništva Kosova i samim tim od 12.500 do 25.000 komada ilegalnog naoružanja dok se sve ostalo nalazi na jugu i rukama većinski albanskog stanovništva. Samim tim ova tema je dosta važna i zastrašujuća, ako u obzir uzmemo tenzije i mogućnost potencijalnog sukoba na Kosovu između Srba i Albanaca, navodi Arsenijević.

Podsetimo, nakon što su se juče u režimskim medijima pojavile informacije o navodnom oružanom sukobu kod barikada u opštini Zubin Potok na Severu Kosova između kosovskih specijalaca i Srba s barikada, ali i informacija u prištinskim medijima da su Srbi navodno napali KFOR trupe, stigle su i zvanične reakcije i od KFOR-a i od Kosovske policije.

I jedni i drugi potvrđuju da je pucnjave bilo, s tim što KP demantuje da je bilo oružanog sukoba sa Srbima, što su tvrdili beogradski režimski mediji, a KFOR potvrđuje pucnjavu u blizini njihove trupe.

Misija KFOR-a potvrdila je da se pucnjava dogodila u blizini patrole KFOR-a na području Zubinog Potoka, te da istražuju incident. Takođe su potvrdili i da se planiraju sastanci „između svih strana“, javlja KoSSev.

Poručuju da su u incidentu učestvovale nepoznate naoružane osobe, ali da nije bilo povređenih i materijalne štete, naznačivši da rade na utvrđivanju svih činjenica.

KFOR poručuje da je važno da se izbegnu radnje koje izazivaju tenziju.

„Pošto se planiraju sastanci između svih strana, važno je da sve uključene strane izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju“, poručuje KFOR.

Komandant KFOR-a imao je sastanak, dan nakon incidenta, sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a nakon sastanka iz KFOR- a je poručeno da se „sloboda kretanja na Kosovu mora obezbediti”.

Istovremeno, iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da je bilo reči i o „delovanju kriminalnih grupa na severu Kosova, koje ozbiljno utiču na bezbednost“, te se dodaje da će se nastaviti međuinstitucionalna saradnja.

Ova misija je nakon incidenta u Zubinom Potoku saopštila da se od svih aktera očekuje da učestvuju u pronalasku najboljeg rešenja za bezbednost svih zajednica.

„Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga“, navodi KFOR i naglašavaju da misija KFOR nastavlja da podržava dijalog radi smirivanja tenzija.

„Komandant misije KFOR koju vodi NATO, nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirivanje tenzija na Severu Kosova i on ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces“, dodaju u saopštenju.

KFOR je poslednjih meseci pojačao svoje prisustvo i patrole na Severu.

„Ostajemo budni i u potpunosti sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji SB UN 1244 iz 1999. godine, za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog“, podcrtali su iz KFOR-a.

Misija NATO-a očekuje od svih aktera da traže najbolje rešenje za bezbednost svih zajednica.

Iz Kosovske policije demantovali su da je u pitanju oružani sukob Kosovske policije i Srba.

„Nije bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, oglasila se među prvima Kosovska policija.

Oglasio se nakon ponoći i kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja koji je kazao da se nastavlju „Vučićeve igre“ i da je, kako tvrdi, srpska strana napa KFOR. O naovndom napadu na KFOR pisala je među prvima prištinska Koha. Ovakve tvrdnje demantovao je u uključenju u PINK predsednik Srspke liste Goran Rakić koji je rekao da je informacije sa terena kojima raspližaju pokazuju da se nikakav napad na KFOR nije desio, te poručuju da Srbi na Severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ali onda su se prištinski mediji pozvali na potvrdu iz KFOR-a, i pisali da je sinoć pucano u blizini jedne od patrola ove misije, ali bez povređenih, materijalne štete, ali i bez navoda ko se za pucnjavu sumnjiči.

A kako je priča započeta?

Prvo se Telegram kanalima delio zamagljeni video snimak, navodno snimljen u Zubinom Potoku, na kome se čuje pucnjava i detonacija. Taj je video počeo da kruži društvenim mrežama, a našao se i na Instagram profilu lokalnom medija Zubin Potok info.

I onda su krenuli pompezni naslovi na režimskim medijima, koji su na osnovnu informaciju, odnosno video snimak, dodavali svoja navodna saznanja, pa je tako Politika pisala o „oružanom sukobu Kosovske policije i srpskih odbrambenih snaga“. Medij koji je video objavio Zubin Potok info se ogradio od interpretacija u režimskim medijima u vezi ovog snimka.

Snimak je gotovo sve vreme reemitovan tokom programa na PINK-u, a kada nije bio u kadru, čuli su se pucnjim, a tokom programa se uključio i načelnik generalštava Vojske Srbije Milan Mojsilović, koji se nakon sastanka sa premijerkom Brnabić i predsednikom Vučićem uputio za Rašku.

On je poručio, a nakon što ga je voditelj više putao pitao, da o detaljima događaja ne može da govori, ali i rekao da će sve naredbe biti ispunjene i da je potrebno da Vojska Srbije se nađe duž administrativne linije.

I upravo danas reporter N1 javlja da su dolazeći na prelaz Jarinje, u Rudnici, dva kolometra pre Jarinja, videli stacioniranih šest haubica – topova dalekog dometa Vojske Srbije i određeni broj vojne policije, ali da im haubice nije dozvoljeno snimati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari