U Tutinu stara koalicija ponovo na vlasti 1Foto: SO Tutin

Skupština opštine Tutin, posle sedam meseci, konačno je uspela da zaseda. Na spekulacije o uvođenju prinudne uprave, ponovo je stavljena tačka.

Na vlasti je nova-stara koalicija, koju ćini 17 odbornika SDA Sandžaka, 2 Sandžačke demokratske partije (SDP), 1 iz SNS i jedan novosamostalni odbornik, koji je napustio redove SDA. U opoziciji su ostali odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP) 11 i 5 Grupe građana „Tutin na prvom mestu“.

Kako je, odmah nakon sednice, ocenila predsednica Fazila Ferizović – Berović, da je „nova“ koalicija bila jedino rešenja da se prevaziđu nagomilani problemi.

Ista grupa odbornika započela je aktuelni mandat, koji obeležavaju česta neslaganja među koalicionim partnerima, pa i mešanje iz centrala stranaka da se održi „tanka“ koalicija. Nekoliko puta koalicija je „rušena“ i ponovo stvarana.

Poslednji put, „stabilna“ koalicija napravljena je u decembru prošle godine, posle polugodišnjeg ne zasedanja lokalnog parlamenta.

Skupštinsku većinu tada su napravili SDA Sandžaka, SDP i Grupa građana „Tutin na prvom mestu“, Saradbiuci su se razišli posle tri meseca. Odbornici ta dve grupacije, u martu, su u zajedno saopštili da napuštaju lokalnu vlast „jer nisu uspeli ni korak da se pomere u rešavanju problema“.

Skupštinski rad je, tako, ponovo blokiran. Sednice su zakazivane i na njih su dolazilo samo 18 odbornika SDA. Nedovoljno za kvorum i punovažno odlućivanje. Sami, iako nije po zakonu, zakazivali su i odlagali sednice.

Lider SDA Sulejman Ugljanin, početkom februara, rekao je novinarima da će sa novim koalicionim partnerom SPP, u svim sandžačkim opštinama raditi na stvaranju skupštinske većine.

Pozivao se na sporazum između dve partije, sklopljen u decembru prošle godine, radi formiranja većine u novoizabranom Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV). Stabilna skupštinska većina u Tutinu bila je „već viđena“, a kao krajnji rok pominjan je kraj matra.

Koliko god su se stranačke centrale trudile da javnosti celu situaciju predstavi „da ide u dobrom pravcu“, spekulacije su postale realnost.

Najveća prepreka zajedničkom vladanju SDA i SPP, bili su uticajni članovi tutinskog ogranka SPP. Ugljanina nisu mogli da prihvate za koalicionog partnera, „jer je direktno učetvovao u razbijanju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji“, a ne bi ga prihvatio ni osnivač i lider partije muftija Muamer Zukorlić.

U centralama stranaka, u Novom Pazaru, nema „raspoloženih“ da komentarišu šta se događa sa lokalnom vlašću u tutinskoj opštini.

Tutinski opštinski parlament, zbog zasedanja svakih pola godine i koji dan više, više puta je, u ovom mandatu, „zasluživao“ uvođenje prinudne uprave, jer po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi,između dva zasedanje može da prođe najviše 3 meseca.

Zbog takve situacije, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministrima u prošlom i ovom mandatu, iz Tutina išli su dopisi i zahtevi da se uvede prinudna uprava, „jer su stečeni svi zakonski uslovi“. To su tražili i predstavnici SPP, nesuđenih koalicionih partnera u opštinskoj skupšzini, ali i predsednica parlamenta Ferizović – Berović, kadar SDP, „o aktuelnoj situaciji obavestila je ministra Aleksandra Martinovića“.

Iz nadležnog ministarstva su izostala adekvatna reagovanja, pa je narodnim predstavnicima, u tutinskoj opštini, ostalo da već viđene koalice odlaze i vraćaju se.

Skupština opštine u Tutinu ima 37 odbornika. 17 SDA Sandžaka, 11 SPP, 5 Grupa građana, 2 SDP, 1 SNS i jedan odbornik je samostalan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari