U vreme Sretenjskog ustava poslanici se nisu krili ispod klupa: Narodna stranka na Dan državnosti iz Kragujevca 1Foto: Z. S. M.

Sledeće Sretenje dočekaćemo u mnogo boljim uslovima, jer će 2024. godine mnoge maske u Srbiji će da padnu, stav je Narodne stranke čiji se vrh okupio danas za Dan državnosti u Kragujevcu.

– Setenje je veliki praznik za srpski narod i za srpsku državu, ali i za sve hrišćane širom sveta. Sretenje simboliše susretanje a za srpski narod ono simolizuje suretanje sa slobodom, posle vekova ropstva ali i naše susretanje sa slobodom posle vekova ropstva i patnje, i naše susretanje sa pravom i pravdom iz feidalizma u pravnu državu. Ovo je dan državnosti i ustanosti,kada se iznova uvek susreću naša svetla istorija i naše gledanje u budućnost, istakao je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Po njemu veliki su izazovi danas, pred srpskim nardom i pred srpskom državom.

– Ništa manji, nego u vreme naših predaka i ništa manja nije ni odgovornost koju mi danas imamo, smatra on.

Između današnjeg Sretenja i nareednog, kojeg ćemo po njemu slaviti naredne godine biće puno izazova, tuge, muke, patnje…

– Ali, biće i svesti o tome da smo se mi i u prošlosti oduprli velikim pritiscima i da smo ranije bili suočeni s avelikim izazovima, zaključio je on.

U vreme Sretenjskog ustava poslanici se nisu krili ispod klupa: Narodna stranka na Dan državnosti iz Kragujevca 2
Foto: Narodna stranka

Čast, obraz, narod i država su meneti naših predaka koje su nam ostavili da čuvamo i danas, zaključio je Jeremeić, podsetivši da je Sretenjski ustav donet u Kragujevcu bio najmoderniji u tadašnjoj Evropi a da ga nije pisala Venecijska komisja i strani komesari nego Dimitrije Davidović, Srbin i patriota.

– Slobodu nam nisu doneli strani trgovci i strani konzuli, kojih je tada bilo kao i sada. Slobodu su nam doleni – srpski narod i zajednička svest, amanet ko smo i odakle potičemo, zaključio je on.

Da je današnji dan, dan velike simbolike na koji sagledsavamo šta se dešavalo pre 200 gdodina i šta se dešava danas, nadovezao se i Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

– Na danšnji dan, naši preci su se izborili za slobodu. Najveća simbolika ovoh dana baš i jeste sloboda, li sito tako i otpor jer bez otpora nema ni slobode, istakao je on, dodavši da u vreme donošenja Sretenskog ustava, poslanici nisu morali da se kriju ispod klupe.

Po Aleksićevom mišljenju danas su Srbi, podređeni i kao takvi „laka meta i za Istok i za Zapad”, jer ovde svako želi neki svoj interes – a, gde je tu iteres države Srbije i našeg naroda zapitao se on.

Doktor Predrag Delić, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu podsetio je na značaj ne samo Sretenja kao praznika, već i Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije.

– Ono što je tada determisalo Srbiju kao državu u nastajanju i Kragujevac kao prestoni grad je baš Sretenjski ustav napisan davne 1835. godine koji je u to vreme bio ne samo među prvima na Balkanu nego i u Evropi, istakao je on.

Postavljeni su temelji, kojih se danas po Deliću, na žalost mi, posle dva veka u mnogome ne pridržavamo.

– Mi, sada imamo sudove koji sude po nahođenju, imamo institucije koje ničemu ne služe a, sve to zamenjuje „jedan jedini čovek”. E, to je ono protiv čega se borimo svom snagom – vraćanja poverenja u istitucije ali i vraćanja vere „da nešto uopšte može da se promeni”, završio je doktor Delić sretenjsko obraćanje članova NS-a javnosti i medijam.

Po završenoj konferenciji za štampu članovi predsedništva Narodne stranke obišli su Hram Svete Trojice i zgradu Stare Skupštine gde je i donet Stretenjski – prvi Ustav moderne Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari