U Zvečanu i Zubinom Potoku juče su održane konstitutivne sednice novih saziva skupština opština, na osnovu rezultata lokalnih izboram održanih 6. maja, uz protivljenje Beograda, Prištine i međunarodne zajednice.


Za novog predsednika SO Zvečan izabran je Momčilo Gvozdić (SPS), za zamenika Dobrosav Dobrić (SRS), a za sekretara Nataša Radović. U Zubinom Potoku Stevan Božović iz DSS je ostao na mestu predsednika skupštine opštine, za njegovog zamenika juče je izabran Miladin Radovanović iz SRS, a za sekretara Nenad Baščarev, rečeno je Danasu u Opštini Zubin Potok. Novi predsednici opština trebalo bi da se izberu tokom iduće nedelje.

U obe opštine verifikovani su i mandati odbornika. Zubin Potok je dobio koncentracionu opštinsku vladu u koju su ušle sve stranke koje su učestvovale na izborima – DSS, SRS i URS. U novom sazivu SO Zubin Potok DSS ima 21, SRS devet i URS jednog odbornika.

SO Zvečan ima 10 odbornika iz DSS, sedam iz URS, četiri iz SPS i po tri iz SRS i SNV severnog KiM. Dobrosav Dobrić, doskorašnji predsednik, a od juče zamenik predsednika SO Zvečan, izjavio je za Danas da „URS nije pokazao interesovanje da uđe u koncentracionu opštinsku vladu“.

Odbornici URS su juče posle verifikovanja mandata i polaganja zakletve napustili konstitutivnu sednicu. Stojanka Petrović, šef odborničke grupe URS, kaže za Danas da je opštinska vlast formirana „bez konsulatacija sa ovom strankom, iako je ona druga po snazi“ i da „zbog toga URS nije učestvovao u izboru opštinskih fukcionera“. Ona tvrdi da je i „prljava kampanja stranaka koje su se udružile protiv URS“ jedan od razloga što će URS biti „žestoka opozicija novoj opštinskoj vlasti, mada će, kao i dosad sarađivati na pitanjima od nacionalnog značaja“.

Prema njenim rečima, URS u Zvečanu zalagaće se i dalje za podelu KiM i protivljene ulasku u EU, ako je „cena“ Kosovo“. Uprkos najavama Beograda da neće priznati rezultate lokalnih izbora na KiM, Stojanka Petković očekuje da će do formiranje nove Vlade Srbije veze između države i ove dve opštine funkcionisati, bar što se tiče plata.

Zvonimir Stević, državni sekretar Ministarstva za KiM i pokrajinski funkciner SPS, izjavio je za Danas da će do formiranja nove vlade veza Beograda i loaknlih samouprava funkcinosati kao i do sada, u skladu za Zakom o lokalnoj samoupravi. On kaže da Vlada, koja će od danas imati tehnički mandat, tu ne može ništa da menja.

-Zadatak nove vlade je da razmotri sveukupno stanje na KiM i povodom pregovora i da na osnovu tog donese dugoročnu stategiji za nekoliko narednih decenija. SPS očekuje da će se o toj strategiji postići politički konsenzus između vlade, parlamenta i predsednika Srbije. Pitanje lokalnih saouprava na KiM, o kome najpre treba da se dogovore ministarstva za KiM i lokalnu samoupravu, biće deo strategije – kaže Stević.

Stabilno, ali osetljivo na KiM

Beograd – Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji osetljiva, ali stabilna, ocenili su juče načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i komdanant Kfora Erhard Drevs na sastanku u Beogradu. Oni su se složili da je neophodno održati visok nivo saradnje bezbednosnih snaga Srbije i međunarodnih snaga na KiM. N. D.

Napadnuto vozilo Euleksa

Zubin Potok – Grupa nepoznatih osoba napala je juče i teško oštetila vozilo Euleksa u Zubinom Potoku na severu Kosova, ali niko od putnika pritom nije povređen, saopšteno je iz Euleksa. Napad se dogodio juče ujutru dok se vozilo Euleksa kretalo ka lokalnoj policijskoj stanici. „Napad na Euleks je napad na EU i mi ga osuđujemo“, rekao je glavni potparol Euleksa Nikolas Hoton. N. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari