Udruženje „Rusi,Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ ispred Predsedništva "proslavilo" otkazivanje posete Lavrova 1foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Desetak aktivista udruženja „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ okupili su se jutros ispred Predsedništva u Pionirskom parku, za vreme sastanka predsednika Republike Aleksandra Vučića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka, kako bi, kako navode, proslavili otkazivanje poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Organizatori su puštali muziku, vijorili zastava, a protest je prvobitno najavljen protiv same posete ruskog ministra, kada su i pozvali predsednika Srbije da ruskom šefu diplomatije uskrati gostoprimstvo.

Iz udruženja za naš list kažu i da problema sa policijom nisu imali, te da je sve prošlo mirno, kao i da dalje akcije nisu planirali.

Oni su nosili transparent „U Hag, ne u Beograd“, kao i transparente sa natpisima kojima se Sergej Lavrov upoređuje sa ministrom spoljnih poslova nacističke nemačke Ribentropom.

Podršku su dobili i od aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorovića i aktivista Žena u crnom, a nostili su i natpise „Hvala vam komšije, spasili ste Srbiju sramote“, na kojem su bile i crnogorska, makedonska i mađarska zastava, prenosi FoNet.

U nekoliko navrata građani su zastajkivali i pokušavali da se rasprave sa tom grupom, a dvojica dečaka došla su i stala nedaleko od skupa sa ruskim zastavama.

Jedan od predstavnika grupe Čedomir Stojković rekao je da Srbija danas ima razloga da slavi jer „predstavnik propagande ratnih zločina i agresije na Ukrajinu“ nije došao u Beograd „zahvaljujući podršci koju slobodnom narodu Srbije pružaju prijateljske komšijske zemlje“. Kako je rekao, bila bi šteta da je Lavrov došao jer bi se ova zemlja pokazala kao zemlja kojoj je zločin u Ukrajini prihvatljiv i da bi to bio „prst u oko ukrajinskim izbeglicama. On je istakao da je skup većih razmera koji je trebalo da bude održan trebalo da pokaže da u Srbiji žive ljudi koji se bore za prave vrednosti koje podrazumevaju razlaz sa „zločinačkim režimom Vladimira Putina i brže pristupanje Evropskoj uniji“, piše FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari