Ugljanin: Nema saradnje sa SNS i njenim koalicionim partnerima 1Foto: Istinomer

Aktuelna politička situacija bila je tema današnjeg obraćanja novinarima predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina. Tema je podeljena na dva dela – „revitaliztacija genocidnih pretnjii, upućenih Bošnjacima Sandžaka, od strane pripadnika MUP Srbije“ i predstojeći parlamentarni i predsednički izbori.

Uljanin je, očekivano, najviše vremena posvetio predstojećim izborima. Naglasio je da je njegova partija spremna da razgovara sa svim strankama, osim sa vladajućom i njenim koalicionim partnerima.

-Sa njima nemamo interes da razgovaramo, oni vode velikosrpsku politiku, koja je direktna pretnja da Bošnjaci nestanu sa ovih prostora. Sa njima ne možemo da razgovaramo – pojasnio je stav SDA Sandžaka i dodao da su Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) i Stranci pravde i pomirenja (SPP) “vrata otvorena” pod uslovom da se odreknu vladajućeg režima i istupe iz koalicije.

Lider najstarije bošnjačke partije kaže da ako se te dve velike partije Bošnjaka distanciraju od vladajućeg režima i „ukoliko se izjasne da žele da podrže sandžački multinacionalni, multikonfesionalni i multikulturni suživot možemo razgovarati o svim mogućim opcijama, koalicijama, zajedničkom poslaničkom klubu i skupštinskim većinama u sandžačkim opštinama.”

– Jer samo zajedničkim nastupom na izborima ili predizbornom koalicijom mogu da se ujedine glasovi svih građana Sandžaka i pravilno da se nastupi prema Beogradu u korist svih koji su glasali, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost – naglasio je on i dodao:

-Pozivamo sve političke stranke, koje deluju u Sandžaku, na utvrđivanje osnovnih principa ponašanja i međusobne saradnje, sa ciljem da zajedno izgradimo povoljnu političku klimu, kako bi birači mogli da slobodno izraze svoju političku volju.

Incidente u Priboju Ugljanin je nazvao “genocidnim pretnjama od pripadnika oružanih snaga Srbije i, uslovno rečeno, objave rata bošnjačkom narodu”.

Ugljanin je dodao da još od nadležnih državnih organa nisu dobili odgovore na pitanja o događajima u Priboju.

Ocenio je da su ti incidenti “potpuno marginalizovani” koordiniranim akcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, ministra unutrašnjih poslova i prorežimskih medija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari