Ugljanin: Vučić da prizna genocid u Srebrenici i kazni one koji ga negiraju, pa da razgovaramo 1Foto: N. Kočović

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je da se njegova stranka neće odazivati ni na kakve pozive predsednika Srbije Aleksandra Vučića sve dok on ne prizna da se u Srebrenici desio genocid, kazni njegove negatore i ne prestane da veliča ratne zločince.

On je na konferenciji za novinare istakao da se nisu odazvali na poziv za konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije jer bi time “stvorili lažnu sliku, iluziju da je u Srbiji sve u redu, a nije”.

“Mi nemamo mogućnost da usvojimo rezoluciju o genocidu u Srebrenici, da kaznimo ratne zločince koji su ubijali Bošnjake, negatore genocida i one koji afirmišu ratne zločince, ali imamo snage da odbijemo razgovor sa onima koji to mogu, a ne žele da učine. Vučić može, ali ne želi to da učini”, poručio je Ugljanin.

Predsednik SDA Sandžaka, koja će u Skupštini Srbije imati dva poslanika, istakao je da je rukovodstvom Partije za demokratsko delovanje dogovoreno zajedničko delovanje u republičkom parlamentu.

Ugljanin je pozvao predstavnike manjinskih i opozicionih stranaka, demokratske orijentacije, na razgovore o formiranju poslaničke grupe.

“Osnovni principi za te razgovore su uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti, evropske i NATO integracije, donošenje zakona o lustraciji, rešavanje sporova sa susednim državama, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i podrška Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj državi ravnorpavnih naroda”, izjavio je Ugljanin.

On je sve Bošnjake pozvao da se odazovu popisu stanovništva i iskažu svoj nacionalni identitet jer je, kako je ocenio, delimičan bojkot prethodnog popisa imao “stravične, nesagledive posledice”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari