Šef Unmika Joakim Riker pozvao je službenike Civilne misije UN na Kosovu da se „uzdrže od bilo kakvog učešća u proslavi nezavisnosti u zvaničnom svojstvu“. U preporukama zaposlenima u Unmiku, Riker napominje da „Misija zasad nema stav u vezi s najavljenom deklaracijom o nezavisnosti“.

Šef Unmika Joakim Riker pozvao je službenike Civilne misije UN na Kosovu da se „uzdrže od bilo kakvog učešća u proslavi nezavisnosti u zvaničnom svojstvu“. U preporukama zaposlenima u Unmiku, Riker napominje da „Misija zasad nema stav u vezi s najavljenom deklaracijom o nezavisnosti“. Ukoliko deklaracija o nezavisnosti Kosova bude doneta, Riker najavljuje da će „tražiti instrukcije iz Njujorka“.
„Kosovo je na odsudnoj tački svoje istorije i lako bi moglo da uđe u novu fazu u neposrednoj budućnosti. Možemo očekivati da će bilo kakvu deklaraciju o nezavisnosti pratiti niz proslava. Detalji tih događaja nisu još poznati, zato Vas molim da preduzmete sve mere bezbednosti“, kaže Riker u pismu od 13. februara.
On je u preporukama, u koje je Danas imao uvid, naglasio da „Unmik, takođe zasad ne može da zauzme stav ni u vezi s planom budućeg perioda tranzicije od 120 dana“ i pozvao zaposlene da u skladu sa „dosad pokazanim profesionalizmom, posvećenošću i lojalnošću, nastave sa sprovođenjem mandata Misije“. Riker tvrdi da je „veoma značajno da se nastavi, u načelu, prisustvo Misije dok kraja njene izvršne vlasti“ i objašnjava da, na osnovu dogovora s centralom u Njujorku, ugovori za sve osoblje Unmika ističu 30. juna 2008.
Riker upozorava da je bezbednost na KIM, „iako na površini mirna, zapravo nepredvidljiva i da se brzo može promeniti“. On, podseća osoblje Unmika i UN da je „odgovorno za ličnu bezbednost i sigurnost u skladu sa pravilima službe“ i da njihovo ponašanje u bilo kojoj incidentnoj situaciji treba da bude zasnovano na pravilima Unmika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari