Uhapšeni predsednik i rukovodstvo opštine Požega 1Uhapšeni čelnici Pozege Milan Božić, Zorica Mitrović i Velimir Maksic Foto Nenad KovačevicFoto: Nenad Kovačević

Čelnici opštine Požega uhapšeni su jutros u okviru šire akcije MUP-a Srbije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Uhapšeni su Milan Božić, predsednik opštine, Zorica Mitrović, predsednica SO,  i Velimir Maksić, načelnik Opštinske uprave Požega, kao i Milinko Mitrović, muž Zorice Mitrović.

U požeškoj i užičkoj policiji kažu da oni nisu obavili hapšenje, već da je to obavila posebna jedinica MUP-a i to po nalogu Tužilaštva za suzbijanje korupcije.

Uhapšeni predsednik i rukovodstvo opštine Požega 2
Hapšenje Zorice Mitrović u Požegi/Foto:Facebook

Kako je saopštio MUP, pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu  uhapsili su M. B. (1957) funkcionera opštine Požega, Z. M. (1970) funkcionera Skupštine opštine Požega i V. M. (1970) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Požega, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U saopštenju se takođe navodi da je uhapšen i V.G. (1970) odgovorno lice Agencije za procenu nekretnina Gorski Ivanjica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Kako se sumnja, Božič, Zorica Mitrović i Maksić su u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega, odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvršeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom.

Na ovaj način su preduzetničkoj radnji „Gorski“ pribavili korist u vrednosti većoj od 1,3 miliona dinara, a Opštinskoj upravi opštine Požega pričinili štetu u tom iznosu.

Takođe, osumnjičena Z.orica Mitrović je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu.

Osumnjičeni V.G. je u postupku javne nabavke male vrednosti naručioca Opštinske uprave opštine Požega, suprotno zakonu, dogovarao sa drugim ponuđačem i preduzeo protivpravne radnje u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge, navodi MUP.

Kako se sumnja, on je izradio lažne isprave o prijemu projektno – tehničke dokumentacije u nameri da ih upotrebi kao prave.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

U ovoj akciji, prilikom pretresa stana osumnjičene Zorice Mitrović pronađeni su pištolj i lovačka puška koji, kako se sumnja pripadaju njenom suprugu Milinku Mitroviću za koje nema dozvolu.

Policija je navela da je njemu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari