Ukinuli smo našu "dvorsku elitu" 1Foto: Medija centar

„Slomom puča u Demokratskoj stranci, uklanjanjem nekadašnje ‘dvorske elite’ i otklanjanjem opasnosti od kidnapovanja organizacije od strane ovih korumpiranih spletkaroša koji su bili organizatori svih sukoba i lomova poslednjih devet godina, stvoreni su preduslovi da se stranka ponovo u potpunosti posveti izgradnji organizacije i temama koje interesuju građane“, kaže za Danas Saša Paunović.

Paunović se sa svojom grupom građana Sigurno napred ponovo priključio Demokratskoj stranci na sednici Glavnog odbora održanoj u subotu.

– Biće potrebno izgraditi nove kanale komunikacije i organizaciju prilagoditi novim vremenima, što neće biti lak zadatak, navodi Paunović. On je uveren da je oporavak DS moguć.

– Mislim da postoji ogroman prazan prostor za stranku koja bi okupljala obične građane, a ne elite bilo koje vrste sa zajedničkim ciljem oslobađanja i modernizacije Srbije.

To mora da bude organizacija koja jeste prava politička stranka, koja okuplja ljude i daje svakom šansu da se njegova ideja prihvati kao zvanična politika. To je ključna razlika između Demokratske stranke i u ovom trenutu dominantnog modela liderskih političkih organizacija koje bez jakog lidera ne bi ni postojale, navodi on.

Paunović ne očekuje da će rezultati biti brzi.

– Potrebno je pripremiti se za dugotrajnu borbu, bez iluzija da će protivnik napustiti pozicije pritisnut od stranaca ili zbog nekakvog neočekivanog događaja koji će preokrenuti stvari. Ne treba očekivati da bilo kakva pomoć stigne sa bilo koje strane. Ovo moramo da rešimo mi sami, ističe on i dodaje:

– Čeka nas dug, naporan, rad, da pronađemo prave reči i da u jedan front uključimo svakog građanina koji želi promene. U tom i takvom radu želim da učestvujem i koliko mogu doprinesem u okviru organizacije u čiju ispravnost i iskrenost verujem.

Ubeđenja nisam menjao, sva iskušenja sam prošao, verujem u iste stvari kao i kada sam 1992. doneo odluku da se u Demokratsku stranku učlanim u nekim drugim okolnostima, pa verujem da i ovaj „povratak“ nije ni za koga preveliko iznenađenje, zaključuje Paunović.

Podsetimo, on je u proleće 2020. napustio DS u „prijateljskom razlazu“ budući da je odlučio da učestvuje na lokalnim izborima u Paraćinu, gde je prethodno u više mandata biran za predsednika opštine.

Lutovac i rukovodstvo DS sa drugima iz tadašnjeg opozicionog Saveza za Srbiju odlučili su se na bojkot i lokalnih i parlamentarnih izbora. Paunović je izgubio izbore u SNS-u, ali za razliku od Nebojše Zelenovića, lidera stranke Zajedno za Srbiju, kome se to isto desilo u Šapcu, nije pokretao pitanje legalnosti izbornog postupka.

Izvršio je primopredaju vlasti sa novim čelnikom opštine iz SNS i tom prilikom iz kancelarije izneo sliku Zorana Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari