"Ukoliko nešto ne preduzmemo, probudićemo se u Putinovoj Srbiji" 1

Debata „Mediji i protesti“, na kojoj su sagovornici tragali za odgovorom na pitanje koliko zaista o aktuelnim građanskim demonstracijama možemo da saznamo iz mejnstrim medija, održana u Kulturnom centru Grad.

LJubica Gojgić, novinarka RTV-a, na početku svog izlaganja našalila se na račun svoje kuće rekavši da je pokrajinski javni servis o protestima „izveštavao odlično“. Ipak, ona je istakla da je prva emisija na nekom od dva javna servisa u kojoj su protesti pomenuti tri dana nakon njihovog početka, bila emisija „Sučeljavanje“ koju ona vodi i uređuje.

– Mislim da se ono što se videlo u mejnstrim medijima prilikom sadašnjih protesta, mnogo ne razlikuje od onoga sa čim smo se suočavali devedesetih godina. Da li smo očekivali više demokratije, veću otvorenost medija a naročito jevnih servisa u Srbiji 2017. nego 1991. godine – jesmo, ali to govori samo o tome da se bitka koju je moja generacija vodila sada nastavlja – smatra Gojgić.

Napomenuvši da se pomalo neprijatno oseća kada treba da kritikuje RTS jer on ipak dolazi iz jednog konfornijeg sistema, glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović izneo je mini-istraživanje o izveštavanju javnog servisa prvih dana protesta, koje je uradio sa kolegama. Rezultati su pokazali da se izveštaji sa protesta u drugom Dnevniku RTS-a, tokom kojih je centar Beograda bio potpuno blokiran, mere sekundama.

– Primera radi, sedmog aprila u dvadesetom minutu Dnevnika emitovan je izveštaj od 49 sekundi; narednog dana u četrnaestom minutu protestu je posvećeno 52 sekunde a desetog i jedanaestog aprila po 48 sekundi. Građani koji plaćaju RTS, za vreme trajanja protesta ni u jednoj informativnoj emisiji nisu mogli da čuju makar servisnu informaciju koji su delovi grada blokirani – istakao je Teodorović, dodavši da će se za pet meseci minuli protesti možda biti zaboravljeni, ali će ostati upamćeno kako je javni servis građana Srbije o njima izveštavao.

„Probajte da ne pratite informacije na internetu makar sedam dana i onda će vam sve biti jasnije“ napisala je nedavno na Tviteru glumica Bojana Maljević. Na sinoćnoj tribini ona je kazala da ne može ni da zamisli kako izgledaju misli u glavi običnog čoveka koji se danas u Srbiji informiše isključivo putem tradicionalnih medija.

– Zato je strašno važno stalno objašnjavati ljudima koliko su mejnstrim mediji značajni i pored ostalih izvora informacija. To da na internetu postoji sloboda izražavanja upravo se koristi kao argument da cenzure i opšte zagušenosti javnog prostora u Srbiji nema – ocenila je Maljević.

Direktor CINS-a Branko Čečen upozorio je da i danas u svetu imamo primere uspešnih i dugovečnih autoritarnih režima pa i diktatura koje sasvim lepo funkcionišu, tako što su na prvom mestu preuzeli medije u svoje ruke a potom i sve ostalo.

– U Srbiji danas imamo situaciju da je Aleksandar Vučić sebi raščistio teren: on nema regulatorna tela koja bi kontrolisala medije i u principu može da radi šta hoće. Zato on sada držeći sve poluge kod sebe, može sa mirom da gleda kako se jedan studentski protest rastače. Mislim da ćemo se, ukoliko uskoro ne shvatimo ozbiljnost situacije i ne izvadimo ruke ispod zadnjice, prekosutra probuditi u „Putinovoj Srbiji“ – ocenio je Čečen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari