Ukrajini na Dan nezavisnosti iz Beograda upućene poruke podrške Srbije, SAD i EU 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ambasadori SAD i EU, Kristofer Hil i Emanuele Žiofre kao i državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović uputili su danas sa svečanog skupa povodom 31. Dana nezavisnosti Ukrajine toj zemlji poruke podrške tokom rata koji je počeo pre tačno šest meseci, 24. februara vojnom invazijom Rusije na Ukrajinu.

„Nijedna država na svetu se ne suočava sa poteškoćama sa kojima se trenutno suočava Ukajina koju je napao komšija bez upozorenja na tako brutalan način. Teško je poverovati da u 21. veku takav napad na ljudski rod može da se dogodi. To je neprihvatljivo“, ocenio je Hil.

Naglasio je da su SAD danas odobrile tri milijarde dolara vojne pomoći Kijevu.

„Već smo izdvajali milijarde i izdvajaćemo koliko god Ukrajini bude bilo potrebno da se bori u ovom ratu. Nadamo se da će naša pomoć jednog dana pomoći obnovu Ukrajine, škola, civilnih objekata. Ovo su vremena u kojima svi civilizovani ljudi moraju da se ujedine“, rekao je on na svečanom skupu u Endžio habu u Beogradu.

Žiofre je izjavio da je danas dan proslave, ali i dan žalosti zbog svih žrtava rata u Ukrajini.

„Divimo se Ukrajincima na odlučnosti da ostvare svoje odluke da žive u zemlji koja je slobodna, prosperitetna i da sami donose odluke“, rekao je šef delegacije EU i ponovio da su zemlje Unije uz Ukrajinu.

Državni sekretar Starović uputio je „najiskrenije želje za postizanjem mira, stabilnosti i prosperiteta Ukrajine kao i za dobrobit svih njenih gradjana“.

Odnosi Srbije i Ukrajine se, naveo je, baziraju na prijateljstvu, istorijskoj, kulturnoj i verskoj povezanosti naroda.

„Republika Srbija je snažno opredeljena da na temelju tradicionalno prijateljskih i bliskih veza sa Ukrajinom razvija dijalog i bilateralnu saradnju“, rekao je i ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i zahvalio joj što nije priznala nezavisnost Kosova.

Takođe je izrazio želju Srbije da novčano pomogne narodu Ukrajine.

Prethodno je mirnom šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike i formiranjem živog lanca pod nazivom „Slobodni svet“ u Beogradu je obeležen Dan nezavisnosti Ukrajine.

Okupljeni su nosili zastave Ukrajine i ukrajinsku narodnu nošnju.

U Endžio habu su izložene ratne fotografije, a izložba nosi naziv „Pozdrav iz Ukrajine“.

Održan je i dobrotvorni sajam, za prikupljanje donacija za pomoć ukrajinskoj deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari