UN: Novi paket sankcija Severnoj Koreji 1Foto: Wikipedia

Savet bezbednosti UN odobrio je novi paket sankcija za Severnu Koreju koji je blaži od onoga što je tražio zvanični Vašington posle dosada najjače nuklearne probe koju je Pjongjang izveo početkom septembra, javio je AP.

Novom rezolucijom, koja je usvojena pošto su se oko nje dogovorili SAD i Kina, se Severnoj Koreji zabranjuje uvoz prirodnog gasa, izvoz tekstilnih proizvoda a drugim zemljama se zabranuje izdavanje radnih dozvola za državljane Severne Koreje.

Savet bezbednosti je ograničio izvoz nafte i naftnih proizvoda u Severnu Koreju.

AP podseća da je izvoz tekstila važan izvor novca za Pjonjang pošto je ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti ograničen ili zabranjen izvoz uglja, gvožđa, plodova mora i minerala.

Severna Koreja je od izvoza tekstila zaradila više od 750 milion dolara 2016. godine, što je oko trećina ukupnih prihoda od izvoza.

Zabrana rada u inostranstvu ćesmanjiti prihode te zemlje za oko pola milijarde dolara godišnje, koliko oko 93.000 građana Severnje Koreje šaljekući iz drugih zemalja.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je zahtevala potpunu zabranu izvoza nafte i zamrzavanje sredstava i poseda severnokorejske avio kompanije i vojske u inostranstvu.

Ambasador SAD pri UN Niki Hejli je izjavila da su ovo najjače mere ikada usmerene protiv Severne Koreje, dodajući da će te mere imati efekta samo ako ih sve zemlje primenjuju u potpunosti i agresivno.

Mi danas kažemo da svet neće prihvatiti Severnu Koreju sa nuklearnim naoružanjem i da radimo sve da navedemo tamošnji režim da uradi ono što treba i da ga sprečimo da uradi pogrešnu stvar. Severnokorejski režim još uvek nije došao do tačke posle koje nema povratka, rekla je Hejli.

Novom rezolucijom nije zabranjen izlazak iz zemlje severnokorejskom lideru Kim Đong Unu ali je na spisak persona non grata dodat član Vojnog komiteta Radničke partije Koreje Pak Jong Sik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari