Slovačka je juče na zasedanju šefova diplomatija Evropske unije u Luksemburgu zatražila da se rezolucijom Saveta bezbednosti UN utvrdi status Kosova i da takav stav EU bude unesen u političku izjavu samita EU – SAD 30. aprila u Vašingtonu.
Prema izvorima zasedanja ministara EU, šef slovačke diplomatije Jan Kubiš je naglasio da Bratislava sada „traži“ da EU zauzme takav stav, dok je ranije Slovačka to isticala kao „želju“.

Slovačka je juče na zasedanju šefova diplomatija Evropske unije u Luksemburgu zatražila da se rezolucijom Saveta bezbednosti UN utvrdi status Kosova i da takav stav EU bude unesen u političku izjavu samita EU – SAD 30. aprila u Vašingtonu.
Prema izvorima zasedanja ministara EU, šef slovačke diplomatije Jan Kubiš je naglasio da Bratislava sada „traži“ da EU zauzme takav stav, dok je ranije Slovačka to isticala kao „želju“. Kubiš je zatražio da evropska dvadeset sedmorica stave do znanja, a da to unošenjem u zaključke samita podrže i SAD, da se do rešenja statusa Pokrajine može doći jedino usvajanjem rezolucije u Savetu bezbednosti UN. Slovačka je u tome dobila „široku podršku“ šefova diplomatija EU, rekao je novinarima ministar inostranih poslova Češke Karel Švancerberg.

Ministarska trojka EU s Lavrovim

Ministarska „trojka“ EU je juče sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim razgovarala o međunarodnim pitanjima i o Kosovu, u nastojanju da ubedi Moskvu da u Savetu bezbednosti UN podrži plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za Kosovo, uz mogućnost dodatnih garancija za Srbe. Ali, kako su rekli zvaničnici EU, i s idejom da se Moskva saglasi i sa suštinom Ahtisarijevog predloga o „nadziranoj nezavisnosti“, što bi eventualno moglo da bude „dopunjeno“.

Izvori na zasedanju su istakli da je za EU od ključnog značaja da se rezolucijom Saveta bezbednosti UN, kao međunarodnom pravnom osnovom zajamči i mandat budućoj misiji EU na Kosovu posle utvrđivanja statusa.
Funkcioneri na zasedanju u Luksemburgu su dodali da sada treba videti u kojoj su meri i Amerikanci spremni da prihvate formulu da se isključivo rezolucijom SB UN može doći do rešenja za status Kosova. Oni su dodali da se nacrt završnog dokumenta samita EU – SAD svakodnevno „dorađuje i usavršava“ i da sada treba videti da li će se s tim saglasiti i Vašington, ili će podneti svoje dopune.
U predlogu zaključaka samita EU – SAD pozdravlja se akcija UN za rešenje kosovskog pitanja i daje odlučna podrška budućoj misiji, kao i delovanju Kfora.
Evropski ministri juče nisu posebno raspravljali ni o jednoj temi u vezi sa Zapadnim Balkanom, jer je ocenjeno da nema nikakvih novih elemenata, niti razvoja koji bi to opravdao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari