Dačić i Zijade o sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu 1foto: Printskrin, UN Jutjub

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom UNMIK Karolin Zijade i izrazio zabrinutost povodom nedavnih tragičnih događaja i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije na Kosovu i Metohiji.

Dačić i Zijade su razgovarali o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN i situaciji na Kosovu u atmosferi pojačanih tenzija.

Srbija se, kao i do sada, zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora, rekao je Dačić i dodao da još nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, što i dovodi do jačanja tenzija na terenu.

On je naglasio da je sednica Saveta bezbednosti UN od velikog značaja za Srbiju, imajući u vidu kontinuirane jednostrane poteze Prištine koje za posledicu imaju jačanje nestabilnosti u pokrajini i dalje ugrožavanje elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Karolin Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti UN i založila se za adekvatnu i transparentnu istragu nedavnih tragičnih događaja na Kosovu.

Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije, rekla je Zijade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari