Ursula fon der Lajen: Rusija i Kina nastoje da prošire svoj uticaj na zapadnom Balkanu, ali je EU ipak najveći investitor i najbliži partner 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Tirani da je proces proširenja Evropske unije ponovo dobio zamah i da Unija sada mnogo intenzivnije sarađuje sa Zapadnim Balkanom.

Fon der Lajen je po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan, rekla taj novi impuls u procesu proširenja dokazuju i mnogo češći susreti nego što je to bio slučaj poslednjih godina.

Podsetivši da je nedavno posetila sve zemlje Zapadnog Balkana, da je održan samit Berlinskog procesa kao i da je pre nekoliko meseci već održan jedan samit EU-Zapadni Balkan, ona je naglasila da je to vrlo jasan napredak.

Prema njenim rečima, na današnjem samitu u Tirani razgovaraće se o praktičnom napretku u različitim oblastima, a reč je i o oblastima koje opterećuju samu EU, kao što je energetska bezbednost.

„Spremili smo za Zapadni Balkan paket koji je odraz onoga što radi i EU, i koji sadrži 500 miliona evra koje će države regiona iskoristiti da pomognu svojim domaćinstvima i preduzećima u ovim teškim vremenima“, rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da paket sadrži još 500 miliona evra za direktno ulaganje u infrastrukturu za zelenu energiju budućnosti, kao što su solarna i vetroenergija, u interkonekcije ali i u programe u pravcu zelenog vodonika.

Fon der Lajen je rekla da će biti reči i o drugim temama, kao što su roming i privredni napredak.

Upitana za uticaj rata u Ukrajini, ona je rekla da to nije samo agresija Rusije na Ukrajinu, već se radi i o tome da li će nadvladati autokratija i vladavina sile, ili demokratija i vladavina prava.

To „rvanje“ se, prema njenim rečima, primećuje i na Zapadnom Balkanu gde i Rusija i Kina nastoje da prošire svoj uticaj, ali je EU ipak najveći investitor i najbliži partner regiona.

„Na vama je da odlučite na kojoj ste strani. Na strani demokratije, a to je EU koja je vaš prijatelj i partner, ili želite da idete drugim putem. To su načelna pitanja o kojima ćemo razgovarati. Ja primećujem kod svih šest država Zapadnog Balkana da su im EU i članstvo u EU prioritetni cilj. i upravo to podržavamo“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari