Uslovi „Moramo“ za predsednika: Da odiše jedinstvom i da nije bio deo vlasti 1Foto: Siniša Obrenić

Novoformirana koalicija „Moramo“ izrazila je još jednom spremnost da podrži zajedničkog kandidata opozicije na predsedničkim izborima, ali ta podrška uslovljena je time ko bi taj kandidat bio i da li bi ga podržao većinski deo opozicije, čime se sužava izbor i stavlja akcenat posebno na nestranačke ličnosti ili političare koji do sada nisu bili deo vlasti.

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i građanske platforme Akcija potpisali su već najavljivani sporazum o saradnji i zajedničkom nastupu na spojenim aprilskim izborima i tom prilikom konkretizovali pojedinosti o mogućim dogovorima sa ostatkom opozicije.

Kako je rekao lider OGP Akcija Nebojša Zelenović ranije za Danas, ova koalicija je spremna da podrži jednog opozicionog predsedničkog kandidata i dodaje da su drugoj koloni opozicije, oko SSP, DS, Narodne stranke i PSG, već predočili da su spremni za razgovore.

„Ako u narednih nekoliko nedelja do toga dođe, biće fantastična stvar da imamo zajedničkog predsedničkog kandidata, ako ne, mi ćemo imati svog“, rekao je lider OGP Akcija, napomenuvši da u tom slučaju on neće biti taj kandidat.

Osim toga, on je naveo da zajednički predsednički kandidat „mora da odiše državnim jedinstvom i da ima nacionalnu prepoznatljivost, kao i da je ostvaren u svojoj profesiji“.

Iz incijative Ne davimo Beograd naglasili su i da će ova koalicija predstaviti nove ljude, koji do sada nisu bili deo nijedne vlasti i da su takvog kandidata za predsednika spremni da podrže.

Ovime je praktično dat znak da „Moramo“ ne bi podržao eventualnu kandidaturu Borisa Tadića,  bivšeg predsednika Srbije u dva mandata i predsednika Socijaldemokratske stranke (SDS), oko koje se formira kolona kojoj podršku daju i Građanski demokratski forum, Nova stranka, kao i udrženje Demokrate Srbije.

Potencijalni ulazak u predsendičku trku, Tadić je nagovestio u dva navrata tokom prošle godine, kada je isticao da je on spreman da se kandiduje za predsednika „ukoliko opozicija ne nađe boljeg kandidata“ i ne dogovori se oko zajedničke podrške toj ličnosti.

Ipak, uzveši u obzir stav „Moramo“ da kandidat ne treba da bude neko ko je već bio na vlasti, ali i činjenicu da Tadićeve najave kandidature nisu naišle na dobar odjek među opozicijom, kao i tumačenja da bi njegov pokušaj osvajanja trećeg mandata bio pravno problematičan, ovime se znatno sužava prostor za njegovu kandidaturu.

Mogućnosti za saradnju opozicije time su se svele na jednog kandidata koga bi podržale koalicija „Moramo“ i opozicija okupljena oko SSP, DS, NS i PSG, a jedino je otvoreno pitanje kako će stranke oko Tadića reagovati na predloge ovog dela opozicije odnosno da li će podržati njihovog kandidata ili će bivši predsednik Srbije ostati u posebnoj koloni predsedničke trke.

Iz mogućeg dogovora opozicije oko zajedničkog kandidata do sada je isključena i saradnja stranka sa desne strane spektra jer su one već predstavile svoje kandidate za predsedničku trku. Koalicija NADA oko DSS-a i POKS-a kandiduje Miloša Jovanovića, lidera DSS, dok „Patriotski blok“ okupljen oko pokreta Dveri ističe Boška Obradovića, lidera tog pokreta, kao kandidata za predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari