Zelenović nosilac parlamentarne liste, Veselinović beogradske 1Foto: Siniša Obrenić

Nova opoziciona koalicija „Moramo“, koja predstavlja dogovor pokreta Ne davimo Beograd, Ekološkog ustanka i OGP Akcije, predstavljena je večeras u beogradskom Dorćol Platzu.

Nosilac liste za parlamentarne izbore biće Nebojša Zelenović, lider Akcije i stranke Zajedno za Srbiju, a nosilac na beogradskim izborima biće Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, rekao je za Danas sam Zelenović.

Nebojša Zelenović je  rekao i da će Aleksandar Jovanović Ćuta biti prvi na parlamentarnoj listi.

Spremni su, kaže, da podrže jednog opozicionog predsedničkog kandidata i dodaje da su drugoj koloni opozicije (SSP, DS, Narodna, PSG…) ranije već rekli kako bi mogli da pobede Vučića, a to je, između ostalog, zajedničko kontrolisanje izbora.

„Naravno moramo da se obavežemo da ćemo poštovati volju birača, što znači da će gradonačelnika kandidovati lista koja bude osvojila više na izborima, a da se to uradi na parlamentarnim kada se bude birao premijer. Oko toga smo i dalje otvoreni da se dogovaramo. Ako u narednih nekoliko nedelja do toga dođe, biće fantastična stvar da imamo zajedničkog predsedničkog kandidata, ako ne mi ćemo imati svog“, rekao je lider OGP Akcija, napomenuvši da on taj predsednički kandidat liste „Moramo“ neće biti.

„Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da postoji razumevanje da takav neki kandidat treba da pobedi. Imam utisak da s obzirom na okolnosti u kojima se sada nalazimo i pritiske kojima su izloženi predsednik Vučić i vlada Ane Brnabić izloženi, kvalitetan predsednički kandidat bi odvratio Vučića da trči predsedničku trku, jer ne bi imao šanse da pobedi“, rekao je za Danas Zelenović.

Predsednički kandidat mora da odiše državnim jedinstvom i da ima nacionalnu prepoznatljivost, kao i da je ostvaren u svojoj profesiji, smatra on.

Slogan „Moramo“ i vizualni identitet (zelena i ljubičasta boja) ovog novog opozicionog bloka vrlo je sličan zagrebačkoj, sada vladajućoj, platformi „Moramo“, ali i crnogorskom pokretu URA Dritana Abazovića.

Zelenović kaže da su se organizacije okupljene u „Moramo“ aplicirale za članstvo u evropskim zelenim, a da je sve počelo sa španskim Podemosom.

„Ne može se napraviti kvalitetna zeleno-leva opcija na Balkanu, ako se ona prvo ne napravi u Srbiji“, naveo je.

Putevi su im se, kaže, razišli sa Građanskim demokratskim forumom Zorana Vuletića, sa kojima se u oktobru 2020. godine potpisali sporazum o saradnji.

„Moramo Beograd učiniti dobrim gradom i Srbiju dobrim mestom za život“, poručio je Dobrica Veselinović, iz NDB.

Nezadovoljstvo vlašću je veliko, smatra, i dodaje da se borbe moraju da ulici prebaciti u institucije i Skupštinu. Uz njih su i Forum Roma Srbija, Izbor za našu opštinu, Građanska platforma Solidarnost i Građanski front. Nude zeleno-levu alternativu, a to je vazduh koji ne ubija, čista voda i zemlja, demokratija, država solidarnosti i gradovi ljubavi.

Veselinović je istakao i bitnost kontrole izbora, a gađane je pozvao da im se jave ako žele da bude kontrolori.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, koji je javnosti postao poznat kao borac protiv MHE na Staroj planini, podsetio je upravo na tu borbu, napomenuvši da su tada bili potpuni amateri u politici.

„Imali smo osećaj da su nam dirnuli u detinjstvo, na to nisu računali. Svako od nas ima drvo na koje seo peo, koje kad seku ima utisak da mu diraju u detinjstvo“, naveo je on obraćajući se okupljenima.

Parlamentarni, predsednički i beogradski izbori su najavljeni su za 3. april, a sem „Moramo“ izlazak je, između ostalih, najavila i lista okupljena oko SSP, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, ali i Srpski pokret Dveri i koalicija NADA.

Predstavljanju liste prisustvovali su i Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka, kao i arhitekta Dragoljub Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari