Uslovi pred izbore daleko od idealnih, ali svaki pomak je bitan 1Rade Veljanovski i Dušan Spasojević Foto: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski saglasni su da će se sledeće godine održati izbori koji će se odvijati u uslovima koji će biti „daleko od idealnih“.

Oni su u emisiji „Da razumemo“ ocenili da su urađene „kozmetičke promene“, ali su istakli da su bilo kakve promene u sadašnjoj političkoj situaciji značajne.ž

„Moramo da budemo svesni da je i mali pomak ipak neki pomak. Ko je imao ideju da ćemo pred ove izbore da drastično promenimo uslove, da oni budu fer i pošteni, taj je bio potpuno nerealan“, istakao je Veljanovski.

Spasojević kao najvažnije promene na sledećim izborim izdvaja one koje se tiču biračkih odbora i izbornih komisija, zatim one koje se tiču finansiranja stranaka i kao treće navodi promene u medijima, za koje kaže da „još nismo sigurni da li može da ima neki domet“.

Govoreći o odredbi da će biti zabranjeno izveštavanje medija sa otvaranja infrastrukturnih objekata u poslednjih 10 dana kampanje, on kaže da je to simboilički gest koji je „uvredljiv“.

„On kaže: ‘Evo, mi ćemo sedam do deset dana da se ponašamo kako je normalno, u skladu sa nekim demokratskim principima, ali do tada ćemo da otvaramo šta god nam pada na pamet. I fabrike, i mostove, i puteve… Klasična vrsta medveđe usluge i nekog dogovora u procesu u kome nijedna strana nije ušla sa puno entuzijazma i onda je i takav ishod“, naveo je Spasojević.

Veljanovski kaže da bi suštinski moglo da se promeni nešto „ako imamo atmosferu u kojoj ne zaziremo ni od čega, slobodno idemo na izbore, znamo da će nas sačekati atmosfera u kojoj niko neće da nam preti niti da ukrade nijedan glas“…

„Sama činjenica da je dopušteno i vanparlamentarne stranke mogu da imaju članove Izborne komisije je neki pomak. I to je njihov pristanak. Oni to nisu morali da prihvate. Naš sadašnji zakon to ne dopušta. i tu su evroparlamentarci pomogli“, ocenio je Veljanovski.

Govoreći o atmosferi u kojoj se odvijao dijalog vlasti i opozicije, Spasojević ocenjuje da je nerealno da bi neko regularno telo moglo da reši situaciju koja je često viđena u tv duelima, a u kojoj su se predstavnici vlasti i opozicije naglasavali.

Veljanovski je kazao da su kod njega dueli na RTS-u predstavnika vlasti i opozicije zbog načina na koji su se odvijali izazvali revolt.

„To budi revolt da baš zbog toga se svi udružimo i organizujemo, i da baš zbog toga, bez obzira kakvi su izborni uslovi, idemo na izbore, jer se to nikako drugačije ne može promeniti nego na izborima, bez obzira na uslove“, smatra Veljanovski.

Govoreći o uslovima u kojima se opozicioni lideri obraćaju novinarima, i u kojima se gotovo svaki put pojavi Simo Spasić koji sa megafona provocira lidere opozicije, Veljanovski je rekao da je „Spasić posledica toga što građanoima Srbije niko posle 2000. godine nije objasnio šta se devedesetih godina događaloi i ko je za sve to odgovoran“, istakao je Veljanovski.

„Sima Spasić i dalje smatra sadašnje opozicionare krivim što je on izgubio pet članova svoje porodice na Kosovu devedesetih ni nije svestan da je za to kriva Miloševuićeva vlast i njegov režim. I da su krivi i ovi što su sada na vlasti, jer su participirali u Miloševićevom režimu. A on je sada sa njima. To je strašna manipulacija“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari