Uticaj Vučića na izbore u CG više nego očigledan 1Foto: Beta/Risto Božović (arhiva)

„Iako se Aleksandar Vučić pravi mutav, kao, neutralan je, obnova klerofašizma i velikosrpstva traje već poodavno, a najbolji teren je pronađen u Crnoj Gori, gde se Milo Đukanović nemalo preigrao vlasti i kontrole svih procesa, tako da je postignuta kritična masa „prevrata“ vlasti DPS i Mila Đukanovića“.

Ovakvu ocenu za za Danas daje Škeljzen Malići, filozof i politički analitičar u odgovoru na pitanje komentariše ocenu predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića da se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić mešao u izbore u CG.

Škeljzen Malići je kao i ostali sagovornici Danasa na ovu temu – pisac Filip David, istoričar Milivoj Bešlin i pravnik Aleksandar Olenik, potpisnik Apela 88, u kojem je građanska, kritična javnost prema režimu Aleksandra Vučića, upozorila na nacionalističke i „veliko srpske“ aspiracije ovdašnje vlasti prema drugim državama, pogotovo Crnoj Gori.

Škeljzen Malići ističe za naš list da se nada da, kako kaže, „zeleni“ Dritan Abazović, neće završiti prostirući tepih klerofašizmu i velikosrpstvu.

– Za Vučića je, mislim, sada došlo vreme da se odluči kojem će se carstvu privoleti, ne može više pre podne biti uz Brisel i Vašington, a popodne protežirati Moskvu a od skora i Peking. Mislim da će za njega, uz Kosovo, i mala Crna Gora biti tvrd orah… – zaključuje Malići.

Pisac Filip David ističe za naš list da se Vučić čuvao zvaničnih izjava, tokom izbornog procesa u Crnoj Gori.

– Predsednik Srbije se čuvao zvaničnih izjava, ali je u Srbiji čitavo vreme postojala žestoka kampanja protiv Mila Đukanovića i njegove DPS, što bi bilo nemoguće bez saglasnosti srpskog predsednika – zaključuje David.

Prema rečima istoričara Milivoja Bešlina, SNS se, naravno, nije mešala u izbore u CG, osim što se, kako naglašava, njima bavila mnogo više nego fingiranim izborima u Srbiji.

– SNS se nije mešala u crnogorske izbore osim što je angažovala glavnog operativca Miodraga Daku Davidovića. Vučić se nije mešao u izbore u Crnoj Gori, osim što su se njegova propagandna mašinerija i njegovi timovi botova nedeljama bavili crnogorskim izborima kao prioritetom. Dakle, SNS se zaista ne bavi izborima u susednoj državi, osim što se samo njima bavi, ali Crna Gora i nije susedna država, nije čak ni država, kako huči od nedelje po našim društvenim mrežama – kaže Bešlin.

Kako dodaje, to je pokazala i tzv. prava, a u stvari desničarska opozicija, koja beži od neophodnosti da se ozbiljno pozabavi korumpiranom autokratijom u Srbiji, srušenim institucijama i sveopštom zaostalošću, želeći samo da zauzme mesto SNS-a i Vučića, i nastavi njihovu politiku i pogubnu velikodržavnu matricu.

– Mešanje zvaničnog Beograda, svih zagovornika bojkota ali i predsednika Republike Vučića u izborni proces u Crnoj Gori je bilo toliko očigledno, direktno, javno i temeljno da svaki pokušaj negiranja predstavlja uvredu zdravog razuma. Ima nas koji pamtimo da je avion vlade RS nekoliko puta dovozio i odvozio lidere nacionalističke i crkvene opozicije Crne Gore to pravo kod Vučića, po “mišljenje“ – kaže Aleksandar Olenik, advokat i aktivista u odbrani ljudskih prava.

Nakon ovih sastanaka, ističe on, kao i sa dobijenim instrukcijama od Vučića, pokrenute su nasilne ulične demonstracije – litije i to u organizaciji SPC, sa zahtevom da se povuče zakon o slobodi veroispovesti.

– Nakon drugog dolaska po mišljenje kod Vučića, zahtev je promenjen jer im zakon više nije bio bitan, pa je tražena ostavka vlade. Ovi sastanci vrha SPC, Vučića i lidera nacionalističke i crkvene opozicije iz Crne Gore su bili dobro medijski ispraćeni i zaključci sa ovih sastanaka su direktno primenjivani na ulicama Crne Gore. Jasno je da je na ovaj način, i to javno, Vučić direktno uticao na organizaciju, izbor izvođača radova ali i na ciljeve predizborne kampanje opozicije u Crnoj Gori – napominje Olenik.

Istovremeno, zaključuje sagovornik Danasa, Vučić je izjavio da je najveća greška prethodne vlasti upravo nezavisnost Crne Gore, te da je on tada bio na vlasti, to se nikad ne bi dogodilo.

– Pored ovoga, dugotrajna medijska kampanja iz Srbije se slobodno može nazvati i hibridnim ratom protiv Crne Gore, koji traje i dalje. Krajnji rezultat svih ovih javnih akcija Vučića, tajne akcije ne znamo, bi trebalo da bude uništenje građanske i evropske Crne Gore kojoj je namenjena uloga kleronacionalističke filijale Beograda. Sigurni smo da će se građani Crne Gore odupreti daljem povratku u nacionalističku prošlost – kaže Aleksandar Olenik za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari